Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”

Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”
Publicat: 09/11/2022, 16:05
Actualizat: 09/11/2022, 16:15

Duma de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse – a ratificat la începutul lunii octombrie anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Cele patru regiuni erau controlate, în mare parte, de armata rusă, iar autoritățile au organizat referendumuri prin care s-a cerut aderarea la Federația Rusă.

Referendumurile nu sunt recunoscute în plan international, Rusia fiind prima țară care a recunoscut independența așa-ziselor republici autoproclamate, un astfel de anunț fiind făcut și de Coreea de Nord.

Totuși, potrivit analiștilor politici și experților militari, drumul de la anexare la integrare se dovedește a fi mult mai lung decât ar dori Kremlinul.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală”

Vladimir Putin a transmis mesajul potrivit căruia anexarea celor patru regiuni survine ca urmare a voinței a ”milioane de oameni”, numai că realitatea din teren nu confirmă optimismul autorităților de la Moscova, iar analiștii spun că este vorba despre ”un pariu politic disperat” al ”Țarului”, cu atât mai mult cu cât, pe frontul de luptă, armata rusă se confruntă cu contraatacuri încununate de succes ale ucrainenilor.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală, inclusiv de tentativele de asasinat asupra oficialilor numiți de Rusia”, au transmis analiști chestionați de The Moscow Times, iar totul ar putea fi etichetat drept un ”spectacol de propagandă”.

”Este mai mult un spectacol de propagandă. Integrarea depinde de progresul armatei Ucrainei și de capacitatea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriilor pe care au declarat că le-au anexat”, a declarat și Konstantin Skorkin, un expert în politica din estul Ucrainei, potrivit sursei citate.

Nu există pași majori către integrarea politică sau economicăa acestor regiuni ucrainene anexate

Mass-media rusă de stat utilizează hărți care arată teritoriul ucrainean ca parte a Rusiei, numai că există extrem de puține informații despre pași majori către integrarea politică sau economică a acestor regiuni ucrainene anexate. Pe lângă evoluțiile de pe câmpul de luptă, una dintre piedicile majore – spun analiștii – o reprezintă absența administratorilor calificați.

Șeful adjunct al administraţiei din Herson, instalată de Moscova, a declarat că noile posturi vor fi ocupate de localnici, numai că sunt puţini oameni care și-ar dori astfel de funcții.

Un motiv major pentru această reticență de a fi identificat public drept colaborator cu autoritățile numite de Rusia îl reprezintă o serie de tentative de asasinat împotriva oficialilor instalați la Moscova.

  • Şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) a declarat că judecătorul Alexander Nikulin — care a condamnat trei străini la moarte în luna iunie — a fost rănit într-un atac.
  • Fostul ofițer al serviciilor de securitate ruse Alexei Katerinichev, care lucra în guvernul desemnat de Kremlin al Hersonului, a fost ucis, lunaîn septembrie, după explozia unei rachete.

”În regiunile Donețk și Lugansk, spre exemplu, acest proces de integrare se desfășoară din 2014 (n.red. – anul în care Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea), a mai precizat Konstantin Skorkin, referindu-se la sprijinul militar și financiar de lungă durată al Rusiei pentru teritoriile rebele din estul Ucrainei. ț

Autoritățile au început să înmâneze pașapoarte rusești localnicilor din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk în luna mai, iar locuitorilor din Herson și Zaporojie în luna iunie. Totodată, au fost luate măsuri pentru introducerea rublei rusești, dar și obligativitatea ca  localnicii să treacă la furnizorii de telefonie mobilă ruși.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Domeniul în care românii suferă concedieri. Se taie în carne vie
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×