Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”

Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”
Publicat: 09/11/2022, 16:05
Actualizat: 09/11/2022, 16:15

Duma de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse – a ratificat la începutul lunii octombrie anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Cele patru regiuni erau controlate, în mare parte, de armata rusă, iar autoritățile au organizat referendumuri prin care s-a cerut aderarea la Federația Rusă.

Referendumurile nu sunt recunoscute în plan international, Rusia fiind prima țară care a recunoscut independența așa-ziselor republici autoproclamate, un astfel de anunț fiind făcut și de Coreea de Nord.

Totuși, potrivit analiștilor politici și experților militari, drumul de la anexare la integrare se dovedește a fi mult mai lung decât ar dori Kremlinul.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală”

Vladimir Putin a transmis mesajul potrivit căruia anexarea celor patru regiuni survine ca urmare a voinței a ”milioane de oameni”, numai că realitatea din teren nu confirmă optimismul autorităților de la Moscova, iar analiștii spun că este vorba despre ”un pariu politic disperat” al ”Țarului”, cu atât mai mult cu cât, pe frontul de luptă, armata rusă se confruntă cu contraatacuri încununate de succes ale ucrainenilor.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală, inclusiv de tentativele de asasinat asupra oficialilor numiți de Rusia”, au transmis analiști chestionați de The Moscow Times, iar totul ar putea fi etichetat drept un ”spectacol de propagandă”.

”Este mai mult un spectacol de propagandă. Integrarea depinde de progresul armatei Ucrainei și de capacitatea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriilor pe care au declarat că le-au anexat”, a declarat și Konstantin Skorkin, un expert în politica din estul Ucrainei, potrivit sursei citate.

Nu există pași majori către integrarea politică sau economicăa acestor regiuni ucrainene anexate

Mass-media rusă de stat utilizează hărți care arată teritoriul ucrainean ca parte a Rusiei, numai că există extrem de puține informații despre pași majori către integrarea politică sau economică a acestor regiuni ucrainene anexate. Pe lângă evoluțiile de pe câmpul de luptă, una dintre piedicile majore – spun analiștii – o reprezintă absența administratorilor calificați.

Șeful adjunct al administraţiei din Herson, instalată de Moscova, a declarat că noile posturi vor fi ocupate de localnici, numai că sunt puţini oameni care și-ar dori astfel de funcții.

Un motiv major pentru această reticență de a fi identificat public drept colaborator cu autoritățile numite de Rusia îl reprezintă o serie de tentative de asasinat împotriva oficialilor instalați la Moscova.

  • Şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) a declarat că judecătorul Alexander Nikulin — care a condamnat trei străini la moarte în luna iunie — a fost rănit într-un atac.
  • Fostul ofițer al serviciilor de securitate ruse Alexei Katerinichev, care lucra în guvernul desemnat de Kremlin al Hersonului, a fost ucis, lunaîn septembrie, după explozia unei rachete.

”În regiunile Donețk și Lugansk, spre exemplu, acest proces de integrare se desfășoară din 2014 (n.red. – anul în care Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea), a mai precizat Konstantin Skorkin, referindu-se la sprijinul militar și financiar de lungă durată al Rusiei pentru teritoriile rebele din estul Ucrainei. ț

Autoritățile au început să înmâneze pașapoarte rusești localnicilor din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk în luna mai, iar locuitorilor din Herson și Zaporojie în luna iunie. Totodată, au fost luate măsuri pentru introducerea rublei rusești, dar și obligativitatea ca  localnicii să treacă la furnizorii de telefonie mobilă ruși.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult