OMS: La nivel mondial, avem un amestec toxic de slabă acoperire vaccinală. Reţeta perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice

Publicat: 01 12. 2021, 19:59
OMS Sursa foto: Shutterstock

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că atâta timp cât la nivel mondial indicele de vaccinare este scăzut, vom avea pe termen lung „un cocktail toxic”, fiind astfel „rețeta perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice”, relatează AFP.

„Sfârşitul pandemiei nu este o chestiune de şansă, este o chestiune de alegere”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

El atrage atenția că gradul de vaccinare scăzut creează un teren propice pentru ca virusul SARS-CoV-2 să se poată amplifice.

„La nivel mondial, avem un amestec toxic de slabă acoperire vaccinală şi depistare foarte slabă, o reţetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice”, a avertizat el.

Avertismentul OMS vine în contextul în care apariţia noii variante Omicron a coronavirusului a aruncat din nou planeta în panică. Nicio altă variantă nu a provocată atâta îngrijorare în lume de la apariţia Delta.

Potrivit OMS, Omicron – care este mai este numită şi B.1.1.529 – „a fost semnalată pentru prima dată OMS pe 24 noiembrie 2021 de Africa de Sud, în timp ce primul caz cunoscut confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie”.

Omicron îi îngrijorează pe experţi pentru că prezintă numeroase mutaţii susceptibile să o facă mai contagioasă şi potenţial mai rezistentă la vaccinuri. În prezent se efectuează studii pentru a determina dacă într-adevăr lucrurile se prezintă astfel şi în ce măsură, dar primele rezultate ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni.

„Cel puţin 23 de ţări în cinci din cele şase regiuni ale OMS au semnalat acum cazuri de Omicron şi ne aşteptăm ca acest număr să crească”, a spus Tedros.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, până în prezent, în Europa au fost înregistrate 70 de cazuri de infectare cu Omicron, noua tulpină a virusului SARS-CoV-2. Și în România se vor înregistra astfel de cazuri, a mai spus Rafila.

„11 state europene și 70 de cazuri. Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare ca să credem că țara noastră va fi evitată”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, la un eveniment al Colegiului Medicilor din România, citat de Mediafax.

Directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a precizat că vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente în combaterea Omicron, pentru că noua tulpină a suferit foarte multe mutații ale proteinei spike.

Șeful Moderna avertizează că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea produce noi vaccinuri adaptate la tulpina apărută în Africa de Sud.