Directorul Moderna: Vaccinurile actuale sunt mai puțin eficiente pentru varianta Omicron

Directorul Moderna: Vaccinurile actuale sunt mai puțin eficiente pentru varianta Omicron
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 30/11/2021, 10:44

Directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a precizat că vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente în combaterea Omicron, pentru că noua tulpină a suferit foarte multe mutații ale proteinei spike.

Șeful Moderna avertizează că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea produce noi vaccinuri adaptate la tulpina apărută în Africa de Sud.

Stéphane Bancel avertizează că din cauza numărului mare de mutații ale Omicron, mai ales în ceea ce privește proteina spike, vaccinurile actuale ar trebui modificate, de anul viitor, a precizat șeful Moderna pentru Financial Times.

Potrivit lui Bancel, 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman să lupte împotriva Covid.

Alexandru Rafila: Sunt trei scenarii pentru evoluția Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că varianta Omicron ar putea avea trei scenarii de evoluție în România. „Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia de sărbători şi mai ales după sărbători, în ianuarie”, a spus el.

„De aici plecam cu 3 scenarii. Cel favorabil ar fi ca acesta sa se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuita. Celelalte doua scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificata faţă de varianta Delta. Asta ar duce la o şi mai mare aglomerare a sistemului de sănătate.

Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri şi o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o sa fie una dintre primele 2 variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât creste transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă”, a declarat Rafila.