Piața imobiliară din Germania, PRĂBUȘIRE istorică!/Temeri privind o nouă criză bancară

Publicat: 12 02. 2024, 15:43
Piața imobiliară din Germania, prăbușire istorică! / Sursa FOTO: wikimedia.org

De 20 de ani piața imobiliară din Germania nu a mai suferit o asemenea prăbușire. Declinul cel mai puternic se vede pe segmentul clădirilor de birouri.

Tendințele lente de revenire la birouri și o creștere semnificativă a finanțării proiectelor se resimtă puternic în apetitul antreprenorilor pentru investiții în construcții.

Scădere de 10% în 2023

În plus, problemele apărute pe segmentul clădirilor de birouri amenință să arunce în criză unele bănci din Germania.

Iar riscurile sunt și mai mari decât se văd, spun specialiștii, deoarece mare parte din creditorii nemți operează și pe piețele imobiliare din America. Acolo unde, de asemenea, vedem probleme similare.

Declinul pieței imobiliare din Germania, segmentul referitor la clădirile de birouri, s-a accelerat în trimestrul 4 din 2023. Scăderea a fost de 13% față de aceeași perioadă din 2022, după cum reiese din datele publicate de VDP, o puternică asociație bancară.

Per ansamblul anului 2023, prețurile au scăzut cu peste 10%, iar perspectiva este să se mențină trendul și pentru începutul lui 2024.

Vorbim despre cea mai mare prăbușire a prețurilor din ultimele două decenii.

Jens Tolckmitt, directorul general al VDP, a declarat pentru Bloomberg că o criză în domeniul imobiliar lovește birourile mai tare decât casele. „Cererea de spații pentru birouri rămâne scăzută”, a adăugat Tolckmitt.

Băncile, investiții neprofitabile

Deutsche Pfandbriefbank (PBB), un creditor german de renume din piața imobiliară, se pregătește pentru „cea mai mare scădere a valorii proprietăților comerciale din ultimii 15 ani”.

În context, PBB a alocat mai mulți bani pentru datorii neperformante, majorându-și prognoza privind pierderile din împrumuturi în trimestrul 4 din 2023. Astfel , total rezervat pe anul întreg a ajuns la 215 milioane euro pentru pierderi.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de conducerea băncii într-un comunicat de presă. „În ciuda acestor cheltuieli, PBB rămâne profitabilă datorită puterii sale financiare – chiar și în cea mai mare criză imobiliară de după criza financiară”, insistă bancherii de la PBB.

Temerile privind o nouă catastrofă pe piața financiară reapar. Și asta la doar un an după ce un tsunami bancar a măturat trei creditori regionali din SUA și a clătinat colosul european Credit Suisse.

CITEȘTE ȘI:

Financial Times: Pierderile suferite de BĂNCI din SUA, Europa și Asia generează temeri privind piața imobiliară

Piața imobiliară din București, pe tobogan. Institutul de Statistică confirmă blocajul construcțiilor din Capitală reclamat de investitori