Poliția Română a plătit, anul acesta, peste 1,3 milioane de euro pe chiriile și ratele angajaților. Sute de polițiști au beneficiat de aceste facilități (EXCLUSIV)

Publicat: 31 12. 2020, 15:53
Poliția Română plătește sume uriașe pentru chiriile și ratele imobiliare ale polițiștilor/Sursa/Facebook/Ilustrativ
Poliția Română a plătit, pe întreg parcursul anului 2020, peste 1,3 milioane de euro pentru plata chiriilor dar și achitarea parțială a ratelor pentru creditele imobiliare ale unora dintre polițiști. Chiar și așa, o parte dintre beneficiarii acestor plăți sunt nemulțumiți, în condițiile în care sumele de bani virate de IGPR variază în raport cu funcția fiecăruia.     
Prin lege, angajații tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care sunt trimiși să lucreze în alte localități decât cele în care domiciliază, primesc o compensație pentru plata chiriei. Mai mult, dacă aceștia intenționează să-și cumpere casă în localitatea în care au fost trimiși să-și desfășoare activitatea, suma de bani destinată chiriei poate fi folosită pentru plata ratelor lunare.
Potrivit unui răspuns oficial transmis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la solicitarea GÂNDUL.RO,  în primele 11 luni ale anului 2020, „a fost acordată compensația pentru chirie și acoperirea parțială a ratelor pentru achiziționarea unei locuințe prin credit bancar în sumă totală de
6.267.691 lei pentru 735 de polițiști, cu mențiunea că evidența compensațiilor acordate pe plan teritorial este ținută la nivelul inspectoratelor de poliție județene, în calitate de ordonatori terțiari de credite”. Astfel, suma transmisă de IGPR, care depășește un milion de euro, reprezintă numai o parte din suma totală încasată de polițiști pentru acest gen de facilități, în condițiile în care în România sunt 41 de inspectorate județene care plătesc, la rândul lor, chirii și rate.

Șefii din Poliție primesc și 1.000 de lei pe lună

Potrivit sindicaliștilor din Poliție, sumele acordate polițiștilor sunt „firești”, în contextul în care oamenii pleacă din localitățile în care domiciliază în interesul serviciului.
Sumele plătite pentru chirie sau rate sunt plafonate și nu acoperă costurile în mod integral. Spre exemplu, un agent de poliție nu primește mai mult de 600 de lei lunar, în condițiile în care suma este egală cu jumătate din salariul de bază. Iar salariul de bază variază în raport cu funcția ocupată de fiecare polițist în parte, astfel că unii pot primi și o compensație de aproape 1.00o de lei pe lună”, au spus sindicaliștii.