UPDATE | Prefectul Capitalei nu declară stare de alertă în Sectorul 1: ”Amenințarea nu este suficient de gravă”. Ce soluție s-a găsit în criza gunoiului

Publicat: 10 06. 2021, 16:57
Actualizat: 10 06. 2021, 19:31

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat, joi, că nu se impune declararea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a solicitat primarul Clotilde Armand, din cauza crizei gunoiului.

UPDATE:: Prefectul Alin Stoica a spus că Primăria Sectorului 1 va plăti facturile direct către sortatori.

„Au identificat o soluție prin care vor putea să achite datoriile prestatorilor către sortatori. Primăria își asumă plata către sortatori. Sunt sigur că prestatorul își va îndeplini în continuare obligațiile”, a declarat prefectul Alin Stoica.

Joi a venit și răspunsul prefectului la solicitarea Primarului Sectorului 1 de a fi declarată stare de alertă.

„În această dimineaţă, am primit documentaţia şi nota de constatare (de la Garda de Mediu – n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că există un pericol iminent, ca atare care nu este îndeplinită a doua condiţie prevăzute de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă”, potrivit prefectului.

”Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă, excepţionale pentru înlăturarea situaţiei”, a precizat prefectul Bucureștiului.

Alin Stoica a mai declarat că va continua să caute soluţii împreună cu Primăria Sectorului 1 şi cu cei de la Romprest pentru rezolvarea crizei gunoiului.

”Prima soluţie nu a funcţionat, în care şi prestatorul ar fi fost de acord. Încercăm să găsim o soluţie care să nu implice acordul prestatorului de serviciu (…) Sectorul 1 doreşte să plătească către sortatori direct, însă trebuie să ne uităm la toate obligaţiile legale de a se face acest lucru fără acordul Romprest. Ne uităm la o soluţie care să implice şi Consiliul Local Sector 1”, a explicat Alin Stoica, după ce a anunțat că nu declară starea de alertă.

Alin Stoica explica, miercuri, de ce nu s-a ajuns la un acord între Primăria Sectorului 1 şi compania Romprest.

„Prestatorul este de acord (pentru o soluție temporară – n.r.), doar cu condiţia ca Primăria Sectorului 1 să achite 14 milioane de lei, reprezentând acele facturi aflate în dispută între ei. Primăria Sectorului 1 nu acceptă condiţia”, spunea prefectul Capitalei.

Reprezentanții Romprest s-au declarat de acotd cu intenția de mediere a crizei din Sectorul 1.