Președintele Austriei regretă decizia Guvernului de a respinge aderarea României la Schengen: „Economia austriacă este acum amenințată de eventuale contramăsuri românești”

Publicat: 09 12. 2022, 17:00
Sursa foto: Profimedia

Președintele Austriei, Alexander van der Bellen, a declarat, prin intermediul unei postări pe pagina sa oficială de Twitter, că regretă decizia Guvernului de la Viena de a bloca aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Potrivit oficialului, există riscul ca economia austriacă să fie afectată în cazul în care România va decide să adopte măsuri de retorsiune la adresa Austriei.

Deși acesta spune că, într-adevăr, țara sa este afectată de un val de refugiați, blocarea extinderii Spațiului Schengen nu reprezintă o soluție, motiv pentru care face apel la dialog și la identificarea unei soluții în ceea ce privește candidatura celor două state.

„Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție.

Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată ca urmare a contramăsurilor românești. Nu putem face față provocărilor din domeniul migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a transmis acesta.

România și Bulgaria rămân, momentan, în afara Schengen

România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit unor surse, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține în continuare aderarea României și Bulgariei, iar cele două țări au încă o șansă: să solicite un vot pe 15 decembrie, în Consiliul European. Ministrul ceh de Interne a explicat că nu a fost posibilă decuplarea României de Bulgaria în acest moment.