Prima reacție a proprietarului clădirii care s-a prăbușit peste elevi în Odorheiu Secuiesc: „Nu avem cunoştinţă de PROBLEME structurale în clădire”

Publicat: 20 12. 2023, 13:03
Actualizat: 20 12. 2023, 13:04

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, proprietarul internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit peste patru elevi, spune că nu avea cunoștință despre eventuale „probleme structurale în clădire”.

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, luni după-amiază, peste patru minori, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Unul dintre ei a murit, iar alți trei au ajuns la spital, între care unul în stare gravă.

„Dorim ca experţii să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbuşirii clădirii”

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au menţionat într-un comunicat de presă că ansamblul de clădiri, respectiv două şcoli şi un internat, care a fost naţionalizat în 1948, a fost retrocedat Arhiepiscopiei în 2004. De atunci, complexul de clădiri a fost închiriat în scopuri educaţionale de către municipalitatea din Odorheiu Secuiesc, iar Arhiepiscopia a folosit aproape toată chiria primită pentru cele mai urgente lucrări de restaurare a clădirilor.

„Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia este şocată şi întristată la aflarea veştii tragediei de la Odorheiu Secuiesc (…) Nu avem cunoştinţă de probleme structurale în clădire şi nici utilizatorii clădirii nu au semnalat până acum vreo problemă. Intenţia de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire şi porţii de acces şi ale reţelelor de instalaţii în apropierea clădirii ne este cunoscută. Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă şi doreşte ca experţii să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbuşirii clădirii”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei din Alba Iulia, conform Agerpres.

Patronul firmei care executa lucrări la internatul prăbușit în Odorheiu Secuiesc, reținut pentru 24 de ore

Laszlo Szilveszter Sandor (administrator și acționar unic al SC Lareno – Fa SRL, firma executantă a proiectului de la clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit) a fost reținut, marți, pentru 24 de ore.

El este suspectat de ucidere din culpă și vătămare din culpă și va fi prezentat instanței, miercuri, cu propunere de arestare preventivă.

El a coordonat lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect. A dispus angajaților să sape până în partea de jos a fundației (peste 2 metri), deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de maxim 1,10 metri, față de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor, potrivit unor surse din cadrul anchetei.

Nu am avut cum să pregătim. Nu ştiam că sunt copii înăuntru. Noi de afară am spus că nu intră nimeni. Îmi pare rău! Este problemă mare. A murit un băiat. (…) Dimineață, am dat ordin oamenilor (să înceapă săpăturile în zona internatului-n.r.). La 10, ieri, și la 12-13 (le-am spus) să fie gata. Au săpat cu excavator. Colegul a văzut că de sus cade niște tencuială”, a declarat Laszlo Sandor, marți, la Antena 3.

Din primele date ale anchetei, reprezentanții unei societăți comerciale ar fi executat o lucrare de amenajare a terenului din jurul internatului care funcționa într-o clădire închiriată de la Biserica Romano-Catolică.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a demarat cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă în cazul peretelui care s-a prăbușit peste copiii din internatul care adăpostea 100 de elevi.

Ancheta, preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş

Ancheta care vizează incidentul petrecut la Odorheiu Secuiesc a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.