Tragedia din Odorheiu Secuiesc. Ligia Deca: „Clădirea nu a fost experizată ca având risc seismic. Oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”

Tragedia din Odorheiu Secuiesc. Ligia Deca: „Clădirea nu a fost experizată ca având risc seismic. Oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”
Publicat: 19/12/2023, 14:31
Actualizat: 19/12/2023, 14:34

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat marţi că internatul din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbuşit luni, nu a fost expertizat seismic.

„Evenimentele le cunoaștem cu toții. Este în desfășurare o anchetă care este preluată de către cei în drept: Poliție, Parchet. Așteptăm rezultatele acestei anchete, vom demara și noi o acțiune a Corpului de control al Ministrului Educației pentru a stabili dacă există o prevederi ale legislației în Educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinite. Este o procedură normală în astfel de cazuri.

Cred că în acest moment este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele în astfel de cazuri tragice care se soldează cu elevi care, in păcate, au decedat. A decedat un băiețel de liceu. Avem trei eleve care au fost rănite, una dintre ele chiar grav. Trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil și mai departe de a aplica toate sancțiunile”, a spus Ligia Deca, care s-a deplasat, marți, la Odorheiu Secuiesc.

Ligia Deca: Clădirea nu a fost experizată ca având risc seismic

Conform ministrului Educației, clădirea „nu a fost expertizată ca având risc seismic”.

„Clădirea nu a fost expertizată, deci nu are risc seismic. (…) Expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari sau o administrează. Ea nu a fost realizată, așa cum sigur sunt multe alte clădiri. Există o procedură acum simplificată și chiar încurajez să avem cât mai repede adoptată modificarea legii care prevede simplificarea procedurii de evaluare pentru risc seismic și de consolidare. Ea este în procedură parlamentară și cred că este necesar cât mai repede să o avem aprobată pentru a simplifica procesul și a încuraja ca au toate autoritățile locale să realizeze aceste proceduri de evaluare și apoi de expertizare”, a explicat șefa Educației.

Reamintim că un perete al internatului Liceului „Tamași Aron” s-a prăbușit peste patru minori, luni după-amiază, afectând o suprafață de aproximativ 200 mp.

Un băiat a murit, o fată a avut traumatisme severe iar celelalte două victime erau conștiente, în momentul în care au fost salvate.

Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş

Ancheta care vizează incidentul petrecut la Odorheiu Secuiesc, unde un perete al internatului în care erau cazaţi elevi ai Liceului Teoretic „Tamási Áron” s-a prăbuşit, a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, după ce un elev a murit şi alţi trei au fost răniţi, una dintre victime fiind în stare gravă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat ancheta care vizează incidentul în urma căruia un elev a murit, iar alţi trei au fost răniţi, după prăbuşirea unui perete al clădirii în care funcţiona internatul Liceului Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, au declarat, marţi, pentru News.ro, surse judiciare.

Cine este băiatul care a murit îngropat sub dărâmături în internatul liceului din Odorheiu Secuiesc

David și colegele au rămas captivi sub dărâmături. Primele fete au fost scoase în stare conștientă și semiconștientă. Pentru a treia victimă, scoasă inconștientă de sub ruine, au fost nevoie de manevre de resuscitare. După eforturi contracronometru, inima copilei a început din nou să bată, însă starea ei este în continuare gravă. A fost transportată la un spital din Mureș. Ultimul scos de sub ruine a fost David. Adolescentul a luptat din răsputeri să trăiască, dar atunci când l-au scos salvatorii nu au mai putut face nimic pentru el.  Deși l-au resuscitat minute în șir, inima lui David nu a mai revenit la viață.

David avea 17 ani și urma să împlinească 18 ani de Crăciun, Un munte de vise mărețe spulberate în numai câteva secunde. Băiatul terminase cursurile și intrase în internatul liceului, alături de alte colege. Însă, a fost pentru ultima dată când a văzut lumina zilei.

Adolescentul de 17 ani era crescut doar de mamă. Pe 25 decembrie, chiar de Crăciun, ar fi împlinit 18 ani. Din păcate, nu își va sărbători petrecerea de majorat, ci înmormântarea.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE | Perete al internatului unui liceu din Odorheiul Secuiesc, prăbușit peste 4 minori. Un adolescent de 17 ani a murit (VIDEO)

Ministerul Educaţiei: Colegii victimelor de la Odorheiu Secuiesc, preluaţi de familii sau cazaţi la un internat. Se caută SOLUȚII de sprijin

Klaus Iohannis, reacție după tragedia de la Odorheiu Secuiesc în care un băiat a murit: ”Solicit pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...