Primele arestări în dosarul „Economatul”. Tribunalul a emis șase mandate de arestare preventivă, Marian Vanghelie așteaptă decizia instanței

Publicat: 14 01. 2022, 23:25
Actualizat: 14 01. 2022, 23:27
Dosarul lui Vanghelie se bazează pe două denunțuri

Tribunalul București a emis vineri seară primele șase mandate de arestare preventivă în dosarul achiziţiilor supraevaluate de la Economat Sector 5. Fostul primar Marian Vanghelie și alte șase persoane încă așteaptă decizia instanței în cazul propunerii procurorilor de arestare preventivă, după ce DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a 13 inculpaţi.

Deși ordonanțele de reținere pentru 24 de ore emise pe numele acestora au expirat, cei pentru care se mai judecă propunerile de arestare au rămas la instanță.

În total, DNA a solicitat tribunalului arestarea în acest caz a 13 inculpaţi, însă instanţa i-a împărţit în două loturi.

Printre primele șase persoane pentru care instanța a emis deja mandate de arestare preventivă, sunt Floricica-Carmen Rămulescu, director Achiziții în cadrul SC Economat Sector 5, Marian Lupașcu, director general la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA și Loredana Ionela Zidărescu, șefa Direcției Investiții și Achiziții Publice la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA.

DNA a anunţat oficial, într-un comunicat transmis vineri dimineața, că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a 13 inculpaţi, care, la data comiterii faptelor aveau funcţii publice.

Astfel, au fost reţinute următoarele persoane, potrivit DNA:

  • Vanghelie Marian-Daniel, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti,
  • Marian-Leonard, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L,
  • persoană fizică, rudă a primului menţionat, administrator de societate comercială, fiind vorba despre fratele lui Marian Vanghelie
  • Rămulescu Floricica-Carmen, director Achiziţii în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L,
  • Lupașcu Marian, director general la S.C. Amenajare Edilitară şi Salubrizare S.A,
  • Zidărescu Loredana Ionela, şefa Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată şi alte şapte persoane fizice, administratori de societăţi comerciale implicate in lanţul de fraudare a banilor publici.

Dosarul are la bază două denunțuri ale unor persoane de la firme din lanțul comercial al Economat

Dosarul în care aceștia sunt acuzați de fapte grave, printre care trafic de influență și constituire de grup organizat, are – conform surselor judiciare citate de GÂNDUL.RO – 115 volume, grosul fiind format din acte și documentație ridicată de la mai multe societăți comerciale care au desfășurat activități de comerț cu Economat pe vremea când Marian Vanghelie era consilier local.

Această anchetă este condusă de procurorul Adrian George Matei de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). A fost deschis în urmă cu doi ani, are la bază două denunțuri ale unor persoane de la societăți comerciale aflate în lanțul comercial al vânzărilor și achizițiilor de bunuri de la Economat, pe care anchetatorii le consideră supraevaluate, iar unul dintre denunțători susține că profitul ar fi fost împărțit cu Vanghelie.

Avocat: „Am crezut că au apus vremurile cu arestări pentru fapte de acum cinci ani”

Pe de altă parte, contactat de GÂNDUL, avocatul Mihai Drăgan, care îl reprezintă pe fostul primar declară că, în esență, ”acest dosar este o vrăjeală“.

“Opinia mea este că acest dosar e o vrăjeală. De acum doi ani și până în 13 ianuarie 2022, când l-au adus la DNA, dosarul a stat în faza in rem, timp în care procurorii au tot făcut acte de procedură fără ca noi să știm despre ce e vorba. Într-o singură zi, în 13, Vanghelie și ceilalți au devenit, pe rând, suspecți, inculpați și în final reținuți”.

Și avocatul Veronel Rădulescu, apărător al fratelui lui Vanghelie, declară pentru GÂNDUL: “Am crezut că au apus vremurile cu arestări pentru fapte de acum cinci ani, mai ales că este vorba de fapte de natură comercială. Mă întreb unde este pericolul social, starea de periculozitate?“

Din datele pe care le deținem, ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale are aproape 300 de pagini. Rămâne ca judecătorii TMB să se pronunțe pe cererea de arestare înaintată la instanță de DNA.