EXCLUSIV. Dosarul lui Vanghelie se bazează pe două denunțuri. Avocații fraților Vanghelie consideră că este “o vrăjeală de dosar“ și că “pentru fapte comerciale vechi de câțiva ani DNA cere, excesiv, arestarea”

EXCLUSIV. Dosarul lui Vanghelie se bazează pe două denunțuri. Avocații fraților Vanghelie consideră că este “o vrăjeală de dosar“ și că “pentru fapte comerciale vechi de câțiva ani DNA cere, excesiv, arestarea”
Dosarul lui Vanghelie se bazează pe două denunțuri
Publicat: 14/01/2022, 13:28
Actualizat: 14/01/2022, 13:35

Instanța Tribunalului București urmează să decidă dacă fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, împreună cu fratele acestuia, Paul Vanghelie și alte 11 persoane reținute de DNA vor fi arestați preventiv.

Dosarul în care aceștia sunt acuzați de fapte grave, printre care trafic de influență și constituire de grup organizat, are – conform surselor judiciare – 115 volume, grosul fiind format din acte și documentație ridicată de la mai multe societăți comerciale care au desfășurat activități de comerț cu Economat pe vremea când Marian Vanghelie era consilier local.

Această anchetă este condusă de procurorul Adrian George Matei de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). A fost deschis în urmă cu doi ani, are la bază două denunțuri ale unor persoane de la societăți comerciale aflate în lanțul comercial al vânzărilor și achizițiilor de bunuri de la Economat, pe care anchetatorii le consideră supraevaluate, iar unul dintre denunțători susține că profitul ar fi fost împărțit cu Vanghelie.

“Am crezut că au apus vremurile cu arestări pentru fapte de acum cinci ani”

Pe de altă parte, contactat de GÂNDUL, avocatul Mihai Drăgan, care îl reprezintă pe fostul primar declară că, în esență, ”acest dosar este o vrăjeală“.

“Opinia mea este că acest dosar e o vrăjeală. De acum doi ani și până în 13 ianuarie 2022, când l-au adus la DNA, dosarul a stat în faza in rem, timp în care procurorii au tot făcut acte de procedură fără ca noi să știm despre ce e vorba. Într-o singură zi, în 13, Vanghelie și ceilalți au devenit, pe rând, suspecți, inculpați și în final reținuți”.

Și avocatul Veronel Rădulescu, apărător al fratelui lui Vanghelie, declară pentru GÂNDUL: “Am crezut că au apus vremurile cu arestări pentru fapte de acum cinci ani, mai ales că este vorba de fapte de natură comercială.  Mă întreb unde este pericolul social, starea de periculozitate?“

Din datele pe care le deținem, ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale are aproape 300 de pagini. Rămâne ca judecătorii TMB să se pronunțe pe cererea de arestare înaintată la instanță de DNA.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase