Programa școlară se schimbă. Elevii vor avea noi materii obligatorii, de anul viitor

Publicat: 20 10. 2021, 14:23
Actualizat: 20 10. 2021, 15:39

Educația antreprenorială și juridică vor fi introduse, la nivel de învățământ primar și gimnazial, începând de anul viitor. Cele două noi materii vor fi studiate obligatoriu atât la clasele primare, cât şi în gimnaziu, dacă proiectul prin care au fost introduse aceste va fi promulgat de președintele Iohannis.

În forma inițială, proiectul introducea doar educația antreprenorială, dar Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat a introdus un amendament cu privire la educația juridică.

Legea a fost votată, în urmă cu două zile, de Senatul României și va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.

Legea a trecut cu 126 de voturi pentru și o abținere, potrivit site-ului oficial al Senatului României.

Inițiatorii proiectului de lege sunt: Anisie Monica-Cristina, senator PNL, Cristea Andi-Lucian, deputat PSD, Furtună Mirela, deputat PSD, Intotero Natalia-Elena, deputat PSD, Lungu Romeo-Daniel, deputat PSD, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel, deputat PSD

Inițiatorii proiectului de lege susțin că educația antreprenorială este necesară, chiar dacă nu toți absolvenții vor avea propria afacere.

În cazul educaţiei antreprenoriale, elevii români vor învăţa să îşi dezvolte spiritul antreprenorial, dar şi cum să îşi administreze bugetul în mod eficient.

În prezent, Educaţia juridică este studiată deja ca opţional în aproape 130 de şcoli din ţară. Materia este predată de profesori instruiţi de o asociaţie specializată în domeniul justiţiei.

În prezent, programa şcolară pentru Educaţie financiară include o ofertă curriculară centrală de disciplină  opţională pentru gimnaziu, proiectată pentru un buget de timp de 1 oră/săptămână, pe durata unui an  şcolar. Disciplina se poate preda în oricare dintre clasele de gimnaziu, în condiţiile adecvării demersului  didactic la particularităţile de vârstă ale elevilor.

Pentru creșterea nivelului de alfabetizare financiară și economică, începând din anul școlar 2020-2021, Educația economico-financiară este disciplină școlară obligatorie la nivelul clasei a VIIIa. În acest sens, MEd, BNR și ARB (prin intermediul Institutului Bancar Român), în colaborare cu ASF au acreditat, pentru o perioadă de 4 ani, singurul curs integral „Educație economico-financiară pentru profesori” care are ca grup-țintă personalul didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor de clasa a VIII-a.

Citește și: Educație financiară. Singurul curs integral acreditat pentru profesorii de gimnaziu începe înscrierile