Educație financiară. Singurul curs integral acreditat pentru profesorii de gimnaziu începe înscrierile

Educație financiară. Singurul curs integral acreditat pentru profesorii de gimnaziu începe înscrierile
Cursul se derulează online, timp de 40 de ore / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/04/2021, 15:15

Profesorii care predau noțiuni de educație financiară elevilor de gimnaziu se pot înscrie, din aprilie, la cursul gratuit derulat de Institutul Bancar Român (IBR), singurul curs integral acreditat de Ministerul Educație și Cercetării. Demersul este parte din acordul de colaborare pentru proiecte ce vizează educația financiară încheiat de Ministerul Educației, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor.

O nouă etapă a acordului instituțional public-privat pentru creșterea gradului de educație financiară în România a fost anunțată de Ministerul Educației și Cercetării, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare.

Este vorba de acreditarea singurului curs integral „Educație economico-financiară pentru profesori”, dedicat personalului didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor de clasa a VIII-a. Începând cu anul de studiu 2020-2021, educația financiară, cuprinsă în această disciplină, a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a.

„Piatra de temelie pentru dobândirea de cunoștințe economico-financiare”

Desfășurarea acestui curs se înscrie în proiectele de educație financiară derulate de Ministerul Educației, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor, în baza Acordului de colaborare încheiat în anul 2018. Acordul de colaborare prevede realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară.

„Acest demers instituțional public-privat, prin intermediul căruia profesorii sunt formați pentru a preda noțiuni de educație financiară, reprezintă piatra de temelie pentru dobândirea de cunoștințe economico-financiare de către elevii claselor a VIII-a și pentru îmbunătățirea comportamentului financiar”, se arată în comunicatul trasmis.

Furnizorul cursului gratuit acreditat de Ministerul Educației și Cercetării, pe o perioadă de 4 ani, este Institutul Bancar Român (IBR), fondat de Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor. Inițiativa de formare a fost susținută și de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Cursul gratuit se va desfășura online, pe parcursul a 40 de ore, în 7, 8, 14 și 15 mai, iar examenul de absolvire e programat pentru 28 mai. În urma absolvirii, profesorii vor obține 10 credite profesionale transferabile. Formatorii cadrelor didactice sunt profesori de economie. Înscrierile sunt deschise din luna aprilie.

La începutul lunii trecute, instituțiile semnatare ale acordului de colaborare au lansat platforma de educație financiară edu-fin.ro, ca parte a procesul de elaborare a Strategiei Naționale de Educație Financiară, a cărei primă formă va fi lansată spre consultare publică în cursul anului.

Ligia Goloșoiu – Georgescu, președintele Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE), una dintre organizațiile cate derulează programe dedicate, a detaliat recent, la GÂNDUL FINANCIAR, importanța educației financiare, atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu atât mai mult în contextul actualului context economic.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Sociopații au carismă și atrag ușor oamenii, însă caută să manipuleze. Cum recunoști un sociopat
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Mai mulți români au fost confirmați cu varianta Delta a coronavirusului. În ce orașe circulă...
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
O DRONĂ care a filmat prăbușirea cascadei Bigăr a scos la iveală ceva SUPRINZĂTOR
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Horoscop 18 iunie 2021. Zodia care profită de zilele de weekend
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Zile libere de Rusalii 2021. Bucurie mare pentru angajații din România. Cât vor sta acasă
VINE POTOPUL în România! Este cod galben de ALERTĂ chiar în această noapte
Exclusiv. Anamaria Prodan și fiul lui Reghe au rupt tăcerea. „Cât sunt în viață, nu...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de trei zile şi...