Radu Țincu, medic primar ATI la Floreasca: Omicron determină forme de boală mai blânde comparativ cu Delta

Publicat: 03 01. 2022, 13:31
Radu Țincu, medic primar ATI la Floreasca: Omicron determină forme de boală mai blânde comparativ cu Delta

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat, luni, la Știrile B1TV, că toate datele disponibile până acum indică faptul că varianta Omicron a SARS-CoV-2 afectează mai ales tractul respirator superior și determină forme de boală mai blânde față de Delta.

Având în vedere bilanțul de luni, care arată că numărul cazurilor de COVID crește din nou, Radu Țincu a spus: „Cred că pentru nimeni nu mai reprezintă o necunoscută faptul că după perioada de sărbători, sau după diferite evenimente care implică socializare, există o creștere a numărului de cazuri. În mod evident, în perioada următoare vom asista la o astfel de creștere, mai ales că discutăm de varianta Omicron, care are o transmisibilitate mult mai ridicată comparativ cu varianta Delta”.

Țincu, despre jumătatea plină a paharului

„Avem și o parte plină a paharului la început de an, aceea a faptului că, din toate datele pe care le avem până în prezent, varianta Omicron afectează cu precădere tractul respirator superior și determină forme de boală mai blânde comparativ cu varianta Delta, însă acest lucru nu trebuie să ne predispună la lipsa respectării măsurilor sanitare, pentru că până la urmă ne interesează să nu ne îmbolnăvim de COVID-19, chiar dacă discutăm de o formă mai ușoară de boală”, a adăugat Țincu.

Niciodată nu este prea târziu să ne vaccinăm

Oricând ne vom vaccina, nu va fi prea târziu, a ținut să precizeze medicul.

„Nu, nu este târziu, pentru că iarăși avem date în legătură cu varianta Omicron care ne spun foarte clar că după vaccinare există protecție împotriva acestei variante virale. În plus, cei care au trecut prin boală sau cei care s-au vaccinat, dacă vor recurge și la doza booster, gradul de protecție prezentat de studiile științifice este de peste 70% – 75%, deci în acest context, din perspectiva mea, campania de vaccinare trebuie să fie continuată, însă este foarte posibil, dacă această variantă Omicron este o variantă blândă, să realizeze un grad de imunizare colectivă naturală capabil să oprească ritmul de transmitere a virusului și chiar să asistăm la un posibil final al acestei pandemii”, a precizat medicul de la Floreasca.