România exportă grâu la prețuri foarte mici și importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe. Secretar de stat: 70% din alimentele pe care le consumăm vin din import

Publicat: 31 05. 2021, 10:38
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

România importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, raportat la tonă, față de grâul pe care îl exportă, a declarat duminică secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Aurel Simion.

Mai mult decât atât, acesta spune că 70% din produsele alimentare consumate în România sunt importate, potrivit MEDIAFAX.

„Asta-i statistica, din păcate, ăsta este crudul adevăr. Noi prin planul naţional strategic 2021 – 2027 va trebui să corectăm în mod substanţial părţile deficitare. Va trebui să intervenim pe reproducţia la porc şi pasăre, avem nevoie la nivel naţional de cel puţin 195.000 de capete de scroafe, în aşa fel încât să ne putem produce materialul genetic necesar, avem nevoie de reproducţie la pasăre, avem nevoie de industrializare, din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiţi şi nu numai, înseamnă că noi nu avem capacităţi de tehnologizare performante, şi va trebui să intervenim în acest sens.

Va trebui să fim atenţi la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal. Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în aşa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze”.

AUREL SIMION, secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Simion: Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc în România

Oficialul mai spune că România are o balanță comercială negativă cu toate țările Uniunii Europene atunci când vine vorba despre produsele alimentare.

Mai mult, el spune că cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauza producției scăzute și a pestei porcine africane.

„Este şi o politică greşită făcută de noi de-a lungul timpului, în 30 de ani. În acelaşi timp trebuie să luăm în calcul că o serie de produse pe care le importăm nu se cultivă la noi în ţară, mă refer la cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale. Cea mai mare balanţă negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducţie la porc, importăm aproape tot materialul genetic, şi în al doilea rând suntem afectaţi puternic de pesta porcină africană”, mai spune secretarul de stat.

Simion crede că în acest condiţii pierd si consumatorii, care plătesc mai mult, pierd şi fermierii care exportă materie primă.