INS: Exporturile au crescut cu 3,9%, importurile, cu 7,1%. Florin Cîțu: „România devine competitivă pe piața internațională”. La cât a ajuns deficitul comercial

INS: Exporturile au crescut cu 3,9%, importurile, cu 7,1%. Florin Cîțu: „România devine competitivă pe piața internațională”. La cât a ajuns deficitul comercial
În primele trei luni, exporturile României au ajuns la 17,7 miliarde de euro / Sursa foto: Shutterstock - caracer ilustrativ
Publicat: 10/05/2021, 13:07

Exporturile României, în primele trei luni din 2021, au crescut cu 3,9% față de primul trimestru din 2020, în schimb importurile s-a mărit cu un procent aproape dublu, respectiv de 7,1%, ceea ce a determinat un deficit al balanței comerciale mai mare decât cel de anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Creșterea exporturilor a fost apreciată de premierul Florin Cîțu, printr-o postare pe contul de Facebook.

Deficitul balanței comerciale a României a ajuns, după primul trimestru din 2021, la 5,3 miliarde de euro, cu 863,1 milioane de euro mai mare decât cel înregistrat în lunile ianuarie – martie 2020, potrivit datelor estimate ale INS, date publicității luni.

În acest interval, exporturile au ajuns la 17,7 miliarde de euro, în creștere cu 3,9%, iar importurile, la 23 de miliarde de euro, cu 7,1% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

„Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede”

Premierul Florin Cîțu a comentat datele INS referitoare la creșterea expoturilor, într-o postare de luni dimineața.

„Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede. România devine competitivă pe piața internațională”, a comentat premierul.

„În perioada 1.I-31.III 2021, exporturile au crescut cu 3,9%. Faţă de luna martie 2020, exporturile din luna martie 2021 au crescut cu 20,1%. #RomaniiTrebuieSaStie #HaiCaSePoate”, a postat premierul.

Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede.

România devine competitivă pe piața…

Posted by Florin Cîţu on Sunday, May 9, 2021

Potrivit datelor INS, în primele trei luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport, respectiv 49,6% la export şi 37,1% la import, şi alte produse manufacturate, respectiv 30,0% la export şi 29,9% la import.

Cele mai exportate produse

Categoria maşini şi echipamente de transport a avut o creștere de 6,5% la export, și de 9,2% la import în primele trei luni din 2021 față de perioada similară din 2020. În primul trimestru, cea mai consistentă creștere a volumului la exporturi, de 22,4%, a avut-o grupa uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală, la o pondere de 0,3% din total exporturi.

În ceea ce privește importurile, categoria articole manufacturate diverse a avut cea mai mare creștere, de 13,4% în acest interval. Valoarea schimburilor intra UE27 reprezintă 75% din exporturi și 73,8% din importuri.

Creșterea a fost de 20,6% și la importuri, și de 20,1% la exporturi, în luna martie a anului curent, față de martie 2020. Concret, în martie 2021, exporturile au însumat 6,5 miliarde de euro iar importurile, 8,7 miliarde de 82,7 euro, rezultând un deficit al balanței comerciale de 2,2 miliarde de euro.

În martie 2020, lună marcată de debutul stării de urgență în România, deficitul era de 1,8 miliarde de euro, după scăderi de 11,4% ale exporturilor și de 1,9% ale importurilor, față de luna similară a anului precedent.

După primele două luni din 2021, deficitul balanței comerciale crescuse crescut cu 455,9 milioane de euro față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 3,070 miliarde de euro.

Valoarea totală a comerţului internaţional al României, în anul 2020, a înregistrat o scădere de 8,1% față de anul 2019, ajungâng la o valoare de 142,739 miliarde de euro, conform datelor INS centralizate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Deficitul balanţei comerciale a României a crescut cu 6.3%, de la nivelul de 17,298 de miliarde de euro, valoarea de la 30 decembrie 2019, la 18,388 miliarde de euro, la 31 decembrie 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...