INS: Exporturile au crescut cu 3,9%, importurile, cu 7,1%. Florin Cîțu: „România devine competitivă pe piața internațională”. La cât a ajuns deficitul comercial

INS: Exporturile au crescut cu 3,9%, importurile, cu 7,1%. Florin Cîțu: „România devine competitivă pe piața internațională”. La cât a ajuns deficitul comercial
În primele trei luni, exporturile României au ajuns la 17,7 miliarde de euro / Sursa foto: Shutterstock - caracer ilustrativ
Publicat: 10/05/2021, 13:07

Exporturile României, în primele trei luni din 2021, au crescut cu 3,9% față de primul trimestru din 2020, în schimb importurile s-a mărit cu un procent aproape dublu, respectiv de 7,1%, ceea ce a determinat un deficit al balanței comerciale mai mare decât cel de anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Creșterea exporturilor a fost apreciată de premierul Florin Cîțu, printr-o postare pe contul de Facebook.

Deficitul balanței comerciale a României a ajuns, după primul trimestru din 2021, la 5,3 miliarde de euro, cu 863,1 milioane de euro mai mare decât cel înregistrat în lunile ianuarie – martie 2020, potrivit datelor estimate ale INS, date publicității luni.

În acest interval, exporturile au ajuns la 17,7 miliarde de euro, în creștere cu 3,9%, iar importurile, la 23 de miliarde de euro, cu 7,1% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

„Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede”

Premierul Florin Cîțu a comentat datele INS referitoare la creșterea expoturilor, într-o postare de luni dimineața.

„Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede. România devine competitivă pe piața internațională”, a comentat premierul.

„În perioada 1.I-31.III 2021, exporturile au crescut cu 3,9%. Faţă de luna martie 2020, exporturile din luna martie 2021 au crescut cu 20,1%. #RomaniiTrebuieSaStie #HaiCaSePoate”, a postat premierul.

Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede.

România devine competitivă pe piața…

Posted by Florin Cîţu on Sunday, May 9, 2021

Potrivit datelor INS, în primele trei luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport, respectiv 49,6% la export şi 37,1% la import, şi alte produse manufacturate, respectiv 30,0% la export şi 29,9% la import.

Cele mai exportate produse

Categoria maşini şi echipamente de transport a avut o creștere de 6,5% la export, și de 9,2% la import în primele trei luni din 2021 față de perioada similară din 2020. În primul trimestru, cea mai consistentă creștere a volumului la exporturi, de 22,4%, a avut-o grupa uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală, la o pondere de 0,3% din total exporturi.

În ceea ce privește importurile, categoria articole manufacturate diverse a avut cea mai mare creștere, de 13,4% în acest interval. Valoarea schimburilor intra UE27 reprezintă 75% din exporturi și 73,8% din importuri.

Creșterea a fost de 20,6% și la importuri, și de 20,1% la exporturi, în luna martie a anului curent, față de martie 2020. Concret, în martie 2021, exporturile au însumat 6,5 miliarde de euro iar importurile, 8,7 miliarde de 82,7 euro, rezultând un deficit al balanței comerciale de 2,2 miliarde de euro.

În martie 2020, lună marcată de debutul stării de urgență în România, deficitul era de 1,8 miliarde de euro, după scăderi de 11,4% ale exporturilor și de 1,9% ale importurilor, față de luna similară a anului precedent.

După primele două luni din 2021, deficitul balanței comerciale crescuse crescut cu 455,9 milioane de euro față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 3,070 miliarde de euro.

Valoarea totală a comerţului internaţional al României, în anul 2020, a înregistrat o scădere de 8,1% față de anul 2019, ajungâng la o valoare de 142,739 miliarde de euro, conform datelor INS centralizate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Deficitul balanţei comerciale a României a crescut cu 6.3%, de la nivelul de 17,298 de miliarde de euro, valoarea de la 30 decembrie 2019, la 18,388 miliarde de euro, la 31 decembrie 2020.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Boala teribilă care afectează FEMEILE din România: Cauzele exacte nu se cunosc! Evită neapărat aceste...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...