Se face un pod nou peste râul Dâmbovița, pe DN 73. Cel vechi, realizat în anul 1866, e monument istoric / CNAIR a desemnat constructorul

Publicat: 02 02. 2021, 18:43
Actualizat: 02 02. 2021, 18:59
Actualul pod peste râul Dâmbovița, pe DN 73, a fost construit în anul 1866 (FOTO: Wikipedia/Andrei Stroe)

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a fost desemnat constructorul podului peste râul Dâmbovița, de pe Drumul Național 73 (DN 73). Noul pod va avea o lungime de 170 de metri. Cel vechi datează din anul 1886 și a fost declarat monument istoric.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, câștigătorul contractului care vizează proiectarea și execuția lucrărilor podului este SC Maristar Com SRL, cu un preţ de 33.804.451,85 Lei fără TVA.

Durata contractului va fi de 5 luni perioada de proiectare și 10 luni pentru execuția lucrărilor, iar perioada de garanție a lucrărilor va fi 5 ani.

Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după îndeplinirea formalităților legale privind elaborarea și avizarea contractului, anunță CNAIR.

Datele tehnice ale noului pod peste râul Dâmbovița, pe DN 73:

  • Podul nou dimensionat la EuroCod va avea o lungime totală de 170 m și va fi de tip arc metalic, cu calea sus.
  • Rampele de acces din pamânt armat cu o înălțime de maxim 10 m și o lungime de 593 m.
  • Subtraversare a rampei Pitești printr-un pasaj de beton armat cu lungimea de 15 m și lățimea de 5 m, pentru accesul la proprietăți pe un drum local.
  • Amenajarea a două intersecții la DN73 pentru accesul spre centrul localității Podul Dâmboviței.

Podul existent de pe DN73 este un pod din piatră a cărui construcție s-a finalizat în anul 1886 și a fost declarat monument istoric.

În soluția promovată, podul nou are o lungime totală de 170,00m și traversează râul Dâmbovița, în aval de podul istoric, printr-o deschidere de 100,00 m, încadrată de două deschideri marginale de câte 35,00 m fiecare. Lungimea totală a proiectului va fi de 760.00m (pod peste râul Dâmbovița și rampele de acces), prin această investiție realizându-se o variantă de ocolire a centrului localității Podul Dâmboviței. De asemenea, lucrările executate vor conduce la eliminarea restricțiilor de tonaj și de gabarit de pe DN 73, astfel redeschizându-se legătura dintre Pitești și Brașov pentru traficul greu”, se mai arată în comunicatul CNAIR.

CNAIR va monitoriza activitatea de proiectare a sectorului Târgu Mureş-Târgu Neamţ din A8: „Există o incapacitate constatată”

Activitatea de proiectare a sectorului Târgu Mureş-Târgu Neamţ din Autostrada A8 va fi monitorizată de CNAIR, după ce la firma de proiectare „s-a constatat o incapacitate constantă”.

În ceea ce priveşte proiectarea sectorului Târgu Mureş – Târgu Neamţ, există o incapacitate constatată, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia să monitorizăm permanent acest prestator de servicii. Astfel, în fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizăm stadiul evoluţiei serviciilor de proiectare pe acest proiect”, a declarat Mariana Ioniţă, director general al CNAIR.

Potrivit unui comunicat al companiei, din acest grup de lucru interinstituţional fac parte autorităţile publice centrale care concură la realizarea investiţiei cu scopul de a simplifica şi fluidiza procesul de implementare a proiectului.

CNAIR a reziliat contractul pentru modernizarea DN 71, Bâldana-Târgoviște-Sinaia. Care e motivul

CNAIR a anunțat că joi, 14 ianuarie, a notificat antreprenorul în vederea rezilierii contractului pentru modernizarea DN71.

Joi, 14.01.2021, CNAIR a notificat Antreprenorul Asocierea SC Aqua Parc SRL – SC Mavgo Holding SRL – Hydrostroy AD – VDH AD (Vodstroi 98 AD) – SC BDU Maxi Construct SRL., în vederea rezilierii contractului «Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație și km. 51+041 – km. 109+905 drum la 2 benzi : Lot 1 (Sector 1) : Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație»“, au anunțat reprezentanții CNAIR, prin intermediul unui comunicat.

Potrivit sursei citate, contractul va fi reziliat pentru că antreprenorul nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a Garanției de Bună Execuție.