Departamentul de Stat SUA, despre cele cinci teme majore ale propagandei Kremlinului în criza ”Rusia-Ucraina”: ”Modelează mediul informațional pentru a-și susține obiectivele politice”

Departamentul de Stat SUA, despre cele cinci teme majore ale propagandei Kremlinului în criza ”Rusia-Ucraina”: ”Modelează mediul informațional pentru a-și susține obiectivele politice”
Departamentul de Stat SUA, despre cele cinci teme majore ale propagandei Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Publicat: 24/01/2022, 16:39
Actualizat: 24/01/2022, 16:43

Departamentul de Stat SUA a publicat cele 5 teme majore prin care Kremlinul ar încerca să prezinte o altfel de ”realitate” în legătură cu criza din ce în ce mai tensionată dintre Rusia și Ucraina.

Acuzate că exacerbează tensiunea din zonă – inclusiv prin suplimentarea numărului de militari american în Europa de Est – SUA reacționează și transmit, oficial, că acțiunile de dezinformare ale Rusiei se află într-o nouă fază de ”ajustare”, tocmai pentru ca opinia publică să fie ”păcălită”, iar Moscova să apară în postura de ”victimă”.

Printre acțiunile declanșate frecvent de Kremlin s-ar număra, potrivit Departamentului de Stat SUA:

  • operațiuni maligne pe rețelele de socializare
  • utilizarea mijloacelor media de proxy online deschise și ascunse,
  • inocularea de dezinformare în programele de televiziune și radio
  • găzduirea de conferințe pentru a influența participanții să creadă în mod fals că Ucraina, și nu Rusia, este de vină pentru tensiunile crescute din regiune atacuri cibernetice destinate a lovi în instituțiile media

Tema nr.1 – ”Rusia este o victimă nevinovată”

”Oficialii guvernului rus descriu în mod fals Rusia ca pe o victimă perpetuă și acțiunile sale agresive ca pe un răspuns forțat la presupusele acțiuni ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri democratici”, se precizează pe site-ul Departamentului de Stat SUA. 

Pentru a promova aceste afirmații, Rusia ar apela la una dintre etichetele sale preferate: ”Rusofobia”. După invadarea Ucrainei în 2014, guvernul rus și instituțiile de dezinformare controlate de stat au început să acuze pe oricine care punea sub semnul întrebării acțiunile Rusiei că ar fi rusofob sau xenofob.

”Rusia susține că reacția negativă a comunității internaționale la invadarea unei țări independente a fost pur și simplu pentru că oamenii se temeau și urau Rusia. Conform graficului de mai jos, rusofobia nu a fost o problemă de îngrijorare majoră pentru Ministerul rus de Externe sau pentru instituțiile de dezinformare finanțate de stat până când armata rusă a invadat Ucraina. Afirmațiile de «rusofobie» persistă într-o gamă largă de subiecte și sunt folosite ori de câte ori guvernul rus vrea să joace rolul victimei, când acesta este de fapt agresorul”, se mai menționează pe site-ul Departamentului de Stat SUA.

Tema nr. 2 – ”Revizionismul istoric”

Potrivit aceluiași articol, atunci când istoria nu se aliniază cu obiectivele politice ale Kremlinului, oficialii guvernamentali rusi și vocile lor împuternicite neagă eveniment ”cele istorice sau distorsionează narațiunile istorice pentru a încerca să arunce Rusia într-o lumină mai favorabilă și să-și servească agenda internă și geopolitică”.

Ca argument, este scos în evidență pactul de neagresiune din 1939 dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă, cunoscut și sub denumirea de Pactul Molotov-Ribbentrop, care a contribuit la precipitarea celui de-al Doilea Război Mondial, un pact ”incomod din punct de vedere politic” pentru regimul lui Vladimir Putin.

”În 2020, în încercarea de a minimiza și raționaliza decizia lui Stalin de a se alinia cu Hitler, ”Putin a publicat o versiune deformată a începutului celui de-al Doilea Război Mondial, minimizând rolul sovietic și transferând vina pentru război asupra altor țări. Rusia face adesea acest lucru cu un pas mai departe, etichetându-i pe cei care nu sunt de acord cu versiunea sa distorsionată a istoriei drept naziști sau simpatizanți naziști”, transmite Departamentul de Stat SUA.

”De asemenea, Kremlinul aplică această formulă istoriei statului Ucrainei, comportamentului NATO în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice, sistemului său închisori GULAG , foametei din Ucraina cunoscută sub numele de  Holodomor și multe alte evenimente în care acțiunile istorice ale Kremlinului nu servesc actualelor sale scopuri politice”

Departamentul de Stat SUA

Tema nr. 3 – ”Prăbușirea civilizației occidentale este iminentă”

Același raport al Departamentului de Stat american scoate în evidență și faptul că ”Rusia susține afirmația falsă că civilizația occidentală se prăbușește și s-a abătut de la «valorile tradiționale», deoarece lucrează pentru a asigura siguranța și egalitatea persoanelor LGBTQI+ și promovează concepte precum egalitatea feminină și multiculturalismul”.

De altfel, dispariția civilizației occidentale ar fi unul dintre cele mai vechi subiecte de dezinformare din Rusia – se arată în raport -, cu pretenții despre ”vestul în descompunere” documentate încă din secolul al XIX- lea: ”Rusia susține că este bastionul așa-numitelor «valori tradiționale» și al rolurilor de gen și servește drept o contrapondere morală la «decadența» Statelor Unite și a țărilor occidentale”.

”De exemplu, președintele Putin a susținut că Occidentul a anulat practic conceptele de «mamă» și «tată» și, în schimb, le-a înlocuit cu «părinte 1 și 2», în timp ce ministrul de externe Lavrov a scris că elevii occidentali «învață la școală că Isus Hristos a fost bisexual»”

Departamentul de Stat SUA

Tema nr. 4 – ”Mișcările populare sunt «revoluții de culoare» sponsorizate de SUA”

În același raport al Departamentului de Stat SUA se mai arată că la Kremlin ar accepta ”cu dificutate” că ”toți indivizii ar trebui să aibă dreptul uman la libertatea de exprimare și că guvernul ar trebui să fie responsabil în fața poporului său. Rusia a acuzat Statele Unite fie că au instigat revolte, fie că complotează ”revoluții colorate” în Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Moldova, Ucraina și în tot Orientul Mijlociu și Africa”.

”Dacă o mișcare populară este pro-democrație și pro-reformă și nu este considerată a fi în interesul geopolitic al Rusiei, Kremlinul își va ataca adesea legitimitatea și va pretinde că Statele Unite sunt în secret în spatele ei. Aceste acuzații fără temei vizează adesea organizații locale și internaționale ale societății civile, precum și mass-media independentă care expun abuzurile drepturilor omului și corupția”, se arată în raport.

”Kremlinul încearcă să nege faptul că oamenii din țările vecine ar putea avea putere, demnitate și aspirații independente de a se susține, la fel cum neagă aceste calități poporului Rusiei”

Tema nr. 5 – ”Realitatea este orice vrea Kremlinul să fie”

Ideea ”realităților false”, create la Kremlin este reiterată în finalul acestui raport, la ”Tema nr. 5” a propagandei ruse, potrivit Departamentului de Stat SUA, iar această acțiune s-ar concretiza prin introducerea de ”confuzii în mediul informațional atunci când adevărul nu este în interesul său (n.red. – al Kremlinului). (…) Oficialii ruși prezintă argumente menite să încerce să îndepărteze vina de la rolul guvernului rus, chiar dacă unele dintre narațiuni se contrazic unele pe altele”.

”Cu toate acestea, în timp, prezentarea mai multor narațiuni conflictuale poate deveni ea însăși o tehnică menită să genereze confuzie și să descurajeze răspunsul. Alte elemente din ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi abuzul de puncte de dezinformare finanțate de stat și rețelele sociale armate, ajută la impulsionarea mai multor narațiuni false”, se precizează la finalul raportului Departamentului de Stat SUA.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația