Stațiunea Băile Felix, aproape de faliment. Cinci hoteluri se închid din cauza facturilor uriașe la energie

Publicat: 01 11. 2022, 08:40
Stațiunea Băile Felix

Stațiunea Băile Felix este aproape de faliment, asta deși, pentru mulți români, reprezintă unul dintre locurile de relaxare favorite. Cinci hoteluri urmează a se închide în perioada următoare din cauza facturilor uriașe la energie.

Managerii din HoReCa sunt disperați și spun că niciodată nu au mai fost într-o astfel de situaţie.

Prețurile la cazare, majorate cu 20%

Ca să facă față scumpirilor de pe piața energiei, hotelierii au luat decizia să majoreze tarifele pentru sejururile petrecute în stațiune. Astfel, prețurile la cazare au crescut între 15 și 20%, dar nici așa situația financiară a societăților nu s-a schimbat prea mult.

Prin urmare, arată ebihoreanul.ro, cinci hoteluri din stațiunea Băile Felix se vor închide în următoarele zile. Se pare că, pentru unii operatori economici, KO-ul a venit de la criza energetică, nu de la pandemia Covid-19, care a ținut turiștii „blocați” în case.

„Niciodată nu am fost într-o astfel de situaţie. E chiar mai rău decât în timpul pandemiei. Noi am lansat în piaţă servicii la tarife majorate cu 15-20%, în timp ce costul energiei s-a dublat şi continuă să crească. Hotelurile Internaţional şi Nufărul se vor închide de la 1 noiembrie. Din 21 noiembrie îşi vor opri activitatea şi hotelurile Poieniţa şi Mureşul, iar din 5 decembrie, şi Lotus”, afirmă Florin Serac, directorul celui mai mare operator de profil din Băile Felix.

„Nimeni nu se gândeşte că eu nu pot închide încălzirea pe holurile de unde vine omul de la baie ori să sting becurile în jumătate din hotel, ca să plătesc mai puţin. Degeaba am majorat noi tarifele, dacă preţul curentului a urcat de la 0,35 lei pe KWh la 4,7 lei, cât se aude că va fi” – Florin Serac

Hotelierii sunt convinși că, în viitorul apropiat, „facturile vor creşte la valori imposibil de achitat”. Deocamdată, planul gândit de administratori prevede redeschiderea anumitor unități de cazare în data de 21 decembrie, în pragul sărbătorilor de iarnă. Se speră că veniturile obținute de Crăciun și Revelion vor fi suficiente pentru a achita facturile la utilități.