Studenții, nemulţumiţi de măsurile adoptate pentru redeschiderea universităţilor. Aceștia cer aviz din partea DSP

Publicat: 08 02. 2021, 11:28
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică lipsa unui dialog social mai larg în realizarea Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Educației privind redeschiderea școlilor, care a fost aprobat fără a consulta, în mod adecvat, beneficiarii primari ai sistemului educațional: elevii și studenții. 

ANOSR cere redeschiderea universităților cu aviz din partea DSP

Conform ordinului, școlile au datoria de a stabili spațiile specifice atât pentru derularea procesului de învățământ, cât și pentru izolarea persoanelor simptomatice sau testate pozitiv, ceea ce e imposibil în cele mai multe școli. În ce privește învățământul superior, majoritatea reglementărilor la nivel național cu privire la normele igienico-sanitare au fost abrogate, urmând ca fiecare universitate să decidă conform autonomiei universitare. Conform ANOSR, autonomia universitară nu acoperă elemente ce țin de instituirea de norme igienico-sanitare, iar universitățile nu au calificarea necesară pentru a stabili asemenea norme.

„Consiliul Național al Elevilor a înaintat guvernanților o propunere cât se poate de rezonabilă: ca prima săptămână de școală din al doilea semestru să aibă loc în format online, pentru a le oferi școlilor timpul de care au nevoie pentru a se pregăti. Constatăm, însă, cu dezamăgire, faptul că autoritățile continuă să susțină redeschiderea școlii în format fizic începând de luni, chiar dacă cele mai multe dintre ele nu sunt pregătite pentru acest lucru.”, a declarat Rareș Voicu, Președintele Consiliului Național al Elevilo

Reprezentanții elevilor și studenților consideră nepotrivită redeschiderea școlilor și a universităților

Membrii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România şi-ar dori ca înainte de a se întoarce studenţii în sălile de curs să se obţină aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică

În cazul în care studenţii ar fi nevoiţi să se întoarcă în sălile de curs, timpul acesta de două săptămâni ar fi folosit pentru ca tinerii să-şi găsească un loc de cazare sau să se întoarcă în cămine, în cazul în care învaţă în alt oraş.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară.

Cursurile vor fi reluate de luni în format fizic, odată cu începerea semestrului al doilea, în majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din ţară, în condiţiile în care 2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi 149 în scenariul roşu, conform ultimei centralizări realizate de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).