Aproape 3 milioane de elevi se întorc în bănci. Peste 140 de localități sunt în scenariul roșu

Aproape 3 milioane de elevi se întorc în bănci. Peste 140 de localități sunt în scenariul roșu
Publicat: 08/02/2021, 10:49
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Astăzi, 8 februarie, peste 2,4 milioane de elevi se reîntorc în bănci. Cursurile vor fi reluate în format fizic, odată cu începerea semestrului al doilea, în majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din ţară. Normele decise de autorităţi nu pot fi aplicate peste tot. Unele şcoli nu au spaţiu suficient pentru distanţarea fizică, iar pericolul infectării este mare în mijloacele de transport în comun şi pe stradă.

După trei luni de cursuri online, marea majoritate a copiilor va reveni în clase sau la grădiniţă cu reguli mai stricte impuse de autorităţi pentru a-i ţine departe de infecţia cu coronavirus.

Peste 140 de localități sunt în scenariul roșu

Instituţiile de învăţământ se vor redeschide după scenarii, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi numai în 149 în scenariul roşu, conform ultimei centralizări realizate de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, potivit  Agerpres.

Scenariul verde, aferent localităţilor cu o rată de infectare cu COVID-19 la 14 zile mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori, asigură deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor, creşelor şi grădiniţele.

Scenariul galben, în localităţile cu rată de infectare între 1 şi 3/1.000, înseamnă prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.

În scenariul roşu, în localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000, vin doar antepreşcolarii la creşe, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare, însă rămân în online cei din gimnazial şi liceal.

Dacă rata de incidenţă la două săptămâni trece de 6 la mie şi localitatea respectivă este carantinată de către autorităţi, se închid fizic toate unităţile de educaţie şi pe toate categoriile de vârstă se trece la sistemul de învăţare online.

În Capitală şi majoritatea oraşelor mari, școala începe în scenariul galben, adică vor merge fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale. În Capitală, vor fi însă cinci unități de învățământ (din 660) care vor continua cursurile online, din cauza unor „situații generate de infrastructură sau lipsa apei curente sau altor servicii curente de care au nevoie pentru a asigura siguranța elevilor, a anunțat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. Este vorba despre două licee – Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și Liceul Tehnologic „Traian Vuia” -, Școala gimnazială 124 și grădinițele 35 și 185.

Scenariul hibrid a fost eliminat, însă cursurile vor putea fi exclusiv online în următoarele situații:
  • Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/ conexe/ instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor.
  • Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
  • Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat duminică seară, la ora 23.00, cu doar câteva ore înaintea de începerea semestrului doi, forma finală a formularului, prin care părinţii îşi dau acordul ca elevii să poată fi testaţi de COVID cu teste antigen, la şcoală.

Inițial, documentul a fost publicat vineri seară pe site-ul ministerului Sănătății, dar a fost modificat după ce premierul Florin Cîţu a declarat că doar părinţii copiilor ce prezintă simptome trebuie să completeze aceste formulare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor