Ucraina recunoaște: ADÂNCEȘTE canalul Bâstroe ca să crească exporturile de cereale

Publicat: 22 02. 2023, 18:41

Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe şi este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată, afirmă ministrul adjunct al Infrastructurii, Iuri Vaskov.

Mai mult, oficialul de la Kiev recunoaște că partea ucraineană a recurs la dragarea canalului Bâstroe pentru a-şi majora exporturile de cereale de la porturile sale fluviale.

Iuri Vaskov: „Am notificat oficial partea română în 2022”

Ucraina a anunţat săptămâna trecută că pescajul navelor care traversează prin canalul Bâstroe a fost adâncit de la 3,9 metri la 6,5 metri. La rândul ei, România și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu orice lucrări efectuate pe canalul navigabil prin zona comună a Deltei Dunării, care ar putea ameninţa viaţa sălbatică din patrimoniul mondial UNESCO şi ar încălca tratatele internaţionale de protecţie a mediului.

„Am notificat oficial partea română în august 2022 că vom efectua operaţiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, şi nu am primit comentarii”, a afirmat Vaskov, într-un interviu acordat Reuters.

„Nu vedem nicio problemă – nu este o nouă construcţie, ci o adâncire operaţională” – Iuri Vaskov

Ucraina susține că operaţiunile de dragare sunt menite să menţină canalul Bâstroe suficient de adânc pentru a permite accesul navelor cu un pescaj de până la 6,5 metri.

Kievul arată cu degetul spre partea română

În căutarea unor rute alternative pentru exporturile sale, Ucraina transportă cereale pe canalul Bâstroe. Accesul la porturile de la Marea Neagră este blocat de Federația Rusă, după cum bine se știe.

„Anterior, nu a fost necesară creşterea adâncimii canalului. Acum există o astfel de necesitate”, a explicat Iuri Vaskov. El a spus că aglomeraţia ridicată de la porturile de la Dunăre şi cozile lungi de la canalul românesc Sulina sunt principalele motive ale deciziei de a draga Bâstroe.

Ucraina, care şi-a majorat semnificativ exporturile prin porturile sale de la Dunăre, de 1,5 milioane de tone pe lună de la invazia Rusiei, speră că un canal mai adânc va permite să fie exporte lunar încă 500.000 tone. România este un partener important economic al Ucrainei. Kievul a exportat anul trecut 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa. În pofida scăderii recoltei din 2022 la aproximativ 54 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone din 2021, cel puţin 30 milioane de tone de cereale încă sunt în silozuri şi așteaptă să fie exportate.