Ucrainenii din Banat își pregătesc casele ca să primească refugiații de război din Ucraina: ”Simțim ca ei, trăim ca ei”

Publicat: 24 02. 2022, 14:37
Actualizat: 24 02. 2022, 14:38
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia

Reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România s-au întâlnit, astăzi, la Sinaia și au transmis un apel pentru oprirea imediată a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și încetarea oricăror operațiuni militare îndreptate asupra statului ucrainean, subliniind că disputele și conflictele trebuie rezolvate exclusiv pe calea dialogului.

În Banat trăiește cea de-a doua comunitate, ca dimensiune, a ucrainenilor din România, circa 7.500 de persoane. La Știuca, Pădureni, Criciova, Sacoș–Zagujeni, Cornuțel, Copăcele  și Zorile trăiesc cei mai mulți dintre ucraineni.

Centrul se află la Lugoj și este condus de protopopul Petru Rosoca. Acesta spune că a participat la întâlnirea de la Sinaia și că ucrainenii din România sunt pregătiți să ajute cu tot ce pot, în cazul unui flux mare de refugiați din țara vecină.

De altfel, printr-un comunicat de presă, Uniunea Ucrainenilor din România își exprimă disponibilitatea de a sprijini autoritățile române și ucrainene, în cazul agravării situației din Ucraina, oferind ajutor cu echipe capabile să asigure suportul logistic și lingvistic necesar, punând la dispoziția autorităților românești spațiile din sediile Uniunii Ucrainenilor din România.

“Ne îngrijorează foarte tare, nu doar pentru faptul că a izbucnit războiul în Ucraina, dar și pentru că noi ca și creștini ar trebui să ne iubim între noi, nu să ne omorâm. Sigur că facem toate diligențele ca să ne pregătim pentru refugiați. Pregătim mâncare și cazare, asta putem să facem. La Lugoj e cea de-a doua comunitate de ucraineni, de noi aparține tot sud-vestul țării. Ne străduim. Am căutat locuințe, să vedem dacă e nevoie, să putem să-i găzduim. Ne pare extrem de rău, este o comunitate care ne este foarte aproape. Simțim ca ei, trăim ca ei”, spune Rosoca.

Fond deschis pentru ”pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”

Protopopul ucrainean spune că a discutat mult, în ultimul timp cu rude sau cunoscuți din Ucraina și că mulți se pregătesc să vină în România.

”În ciuda faptului că sunt în prima linie, ei erau mult mai liniștiții și împăcați cu ideea, decât noi. Să sperăm că Dumnezeu va întoarce pe toți conducătorii cu fața la pace. Din relațiile pe linie bisericească, dar nu numai, cu credincioșii cu care ținem legătura, ne-au sunat și au spus că le e greu să lase tot, să părăsească țara, dar nu vor să se ducă către Rusia și vor să vină în România. Să știți că sunt și foarte mulți români din Ucraina, cu care am vorbit și vor să vină. Avem și în Timiș, și în Caraș, și în Arad, case pregătite. Suntem în discuții avansate și cu comunitatea de lipoveni, de la Dunăre, unde sunt foarte multe case nelocuite. Ei au început să le pregătească. Ținem legătura cu primăriile, cu reprezentanții bisericești din toată țara și le-am cerut să fac tabel, cu casele care sunt și în ce stare se găsesc acestea. Sunt familii care sunt dispuse să primească refugiați. Ba, chiar mai mult, avem familii care au o a doua locuință sau camere în care nu stau și cu toții sunt dispuși să le pregătească și să-i primească pe refugiați” ne-a mai spus Rosoca.

Uniunea Ucrainenilor din România va deschide un fond, denumit ,”Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, la care pot contribui etnicii ucraineni din România, și nu numai.


Citește și: