Un ofițer ucrainean spune că mercenarii Wagner sunt sub influența substanțelor psihotrope: Răniții ne atacă, târându-se pe pământ

Publicat: 12 01. 2023, 12:53
Actualizat: 12 01. 2023, 12:54
Foto: Profimedia

Taras Berezoveț citează mai mulți camarazi ucraineni din cea mai fierbinte zonă a frontului care au văzut comportamente greu de explicat în absența consumului de substanțe.

Rusia vrea să obțină o victorie simbolică cu orice preț, de aceea Bahmut și Soledar au devenit pentru Moscova în primul rând ținte politice și mai puțin militare, spune politologul ucrainean Taras Berezoveț, ofițer al Forțelor Armate ale Ucrainei. Într-un interviu pentru postul de televiziune NV de la Kiev, Berezoveț a menționat că este imposibil de calculat numărul bombardamentelor efectuate de Rusia asupra orașului Soledar, cunoscut în fosta Uniune Sovietică precum un important centru de extragere a sării.

El susține că e foarte probabil ca o serie de militari ruși, în special cei din grupul Wagner, să fie sub influența unor substanțe psihotrope.

Berezoveț: O ofensivă cu costuri enorme pentru Rusia 

„Elita armatei ruse a fost mutată de la Bahmut la Soledar. Numărul atacurilor asupra localității Bahmut a descrescut, iar asupra Soledarului a crescut foarte mult”, descrie analistul situația din estul Ucrainei, adăugând că ofensiva rusă a fost lansată pe data de 27 decembrie și are costuri enorme pentru ambele părți, dar mai ales pentru atacatori.

Rusia vrea să taie legătura dintre Soledar și Sloviansk, localitate de o mare importanță pentru apărarea ucraineană, precizează ofițerul, însă costurile acestei ofensive sunt enorme pentru Rusia.

Taras Berezoveț povestește că grupul Wagner joacă un rol important în ofensiva asupra Soledarului, observând o modificare a tacticii Federației Ruse. Mercenarii și militarii avansează în grupuri mici de 8-15 persoane. Primele grupuri mai mici includ și un operator de drone care studiază amplasarea militarilor ucraineni.

„Inamicul s-a pregătit, spre deosebire de alte situații. Sunt membri de elită ai armatei care comunică eficient între ei. De aceea, în acest aspect, inamicul nu este cu nimic inferior militarilor ucraineni”, consideră analistul.

Taras Berezoveț a vorbit despre relatările colegilor săi din Soledar care presupun că rușii folosesc narcotice.

„Putem discuta dacă au fost folosite preparate narcotice interzise”, subliniază Berezoveț, analizând motivația militarilor ruși determinată de propagandă, dar și premii bănești foarte mari.

Chimia este un element relativ nou apărut în războiul dintre Rusia și Ucraina.

„Am observat un militar rănit și semidezbrăcat, care, în pofida leziunii corporale, oricum ataca pozițiile ucrainene târându-se pe pământ împreună cu restul grupului”, menționează ofițerul.

Substanțele psihotrope malformează senzațiile și emoțiile. Pot alunga frica, de pildă. Sau atenuează oboseala. Ele acționează temporar, dar deseori efectele dau dependență.  La Soledar, rușii au pierderi foarte mari în rândul militarilor de elită. Costurile enorme ale acestei ofensive par totuși neimportante pentru Kremlin.

„Ei au nevoie de o victorie simbolică. Noi știm că așa lupta în trecut Imperiul Rus și Armata Sovietică. Ei, dar în special Putin, vor să compenseze înfrângerea informațională determinată de uciderea la Makiivka a militarilor mobilizați”, arată Berezoveț.