Un studiu arată că aproape 50.000 de animale vii au fost vândute în Wuhan înainte de începerea pandemiei de COVID-19

Publicat: 09 06. 2021, 12:40
Foto: Unsplash.com/ caracter generic

Peste 47.000 de animale vii au fost vândute pe piețele din Wuhan în cei doi ani și jumătate înainte ca primele cazuri de COVID-19 să fie raportate în oraș la sfârșitul anului 2019, au arătat noi cercetări, subliniind riscurile de boli din comerțul cu animale sălbatice din China.

Într-o lucrare publicată în jurnalul cu acces liber, Scientific Reports, se precizează că până la 38 de specii au fost vândute pe 17 piețe din Wuhan între mai 2017 și noiembrie 2019, inclusiv 31 de specii protejate, cu igienă precară, ceea ce a crescut riscurile pentru sănătate, potrivit Reuters.

Multe dintre primele cazuri de infecție umană cu COVID-19 au fost legate de piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, identificată inițial ca locul unde SARS-CoV-2 a trecut pentru prima dată la oameni.

Cu toate acestea, unele infecții timpurii au fost conectate la alte piețe din Wuhan, unde a fost detectată, crescând posibilitatea să se întâmple mult mai devreme, posibil prin traficul de animale sălbatice.

Un studiu comun OMS-China infirmă vânzarea mamiferelor vii pe piața Huanan

Un studiu comun OMS-China  publicat la sfârșitul lunii martie a arătat că nu au existat rapoarte verificate conform cărora mamiferele vii erau în vânzare pe piața Huanan în 2019, deși a adăugat că există dovezi că au fost vândute acolo în trecut.

Deși s-a speculat că SARS-CoV-2 ar fi putut fi scurs de la un laborator din Wuhan care studiază coronavirusurile, se crede încă că este originar din lilieci, cu cea mai apropiată potrivire naturală găsită într-o peșteră din Yunnan.

Studiul comun OMS-China a spus că este cel mai probabil ca acesta să se transmită  la om printr-o specie intermediară, pangolinele fiind adesea identificate ca fiind un candidat probabil.

Noua lucrare, scrisă de cercetători din China, Marea Britanie și Canada, a spus că nu există dovezi că lilieci vii sau pangolini au fost vânduti în Wuhan, dar nurca, câini raton, veverițe și vulpile erau toate disponibile consumatorilor.

După primul focar COVID-19 din Wuhan, China a reprimat traficul de animale sălbatice și a închis piețele și facilitățile de reproducere captivă, deși permite în continuare creșterea unor animale pentru blană sau medicină tradițională chineză.

Citește și: Donald Trump cere Chinei despăgubiri de 10.000 de miliarde de dolari: „Am avut dreptate în legătură cu laboratorul din Wuhan”