VIDEO | Klaus Iohannis, înainte de reuniunea CE: Vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou împotriva Omicron

Publicat: 16 12. 2021, 12:52
Actualizat: 16 12. 2021, 13:54

This browser does not support the video element.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de reuniunea Consiliului European, că „există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu Omicron”. El a spus că va discuta la Bruxelles despre modul în care va fi obținut un nou vaccin care să combată această tulpină COVID-19.

„Vom avea o discuție aplicată. Este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului, numită Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și, foarte important, vom discuta despre cum vom obține un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este, între timp, foarte clar pentru toată lumea, și am discutat și ieri cu alți lideri, doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii”, a spus șeful statului.

El a adăugat că va atrage atenția „să nu se exagereze cu măsurile de restricționare”.

„Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie cum obținem acest vaccin nou și cum va fi achiziționat și împărțit între statele membre. De asemenea, tot în legătură cu pandemia, voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare, în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană și sper să ajungem la concluzii pozitive în acest sens”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, joi și vineri, la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care au loc la Bruxelles.

„Cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic va fi prezidat de către Președintele Consiliului European, Charles Michel. Vor participa, de asemenea, șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, respectiv Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. În cadrul Summitului urmează să fie adoptată o Declarație comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic”, a transmis Administrația Prezidențială.

Principalele subiecte incluse pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența la acestea, prețurile la energie, securitatea și apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migrației, relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe situația de la frontierele UE cu Ucraina și Belarus şi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană din februarie 2022.