Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor și OMS avertizează: Vaccinarea, singură, nu e suficientă în faţa propagării rapide a variantei Omicron

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor și OMS avertizează: Vaccinarea, singură, nu e suficientă în faţa propagării rapide a variantei Omicron
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 15/12/2021, 19:14
Actualizat: 15/12/2021, 19:19

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a avertizat, miercuri, că o „acţiune puternică” este „urgentă” în faţa propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece ”vaccinarea, singură, nu va fi suficientă”, a avertizat miercuri, relatează Agerpres.

„În situaţia actuală, vaccinarea, singură, nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la „foarte ridicat” în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.

Potrivit ECDC, este „foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel „gestionabil”, ECDC a cerut din nou o „reintroducere rapidă şi consolidare” a aşa-numitelor măsuri „non-farmaceutice” împotriva COVID-19, un termen care acopera restricţiile în general.

„Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a uşura povara grea asupra sistemelor sanitare şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a adăugat agenţia.

Pentru ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă „rămân o prioritate”.

Avertismentul OMS: Vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că „vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză” şi a cerut statelor să folosească toate instrumentele disponibile pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID. Totodată a precizat că dacă se va pune capăt inechităţii vaccinurilor, se va putea pune capăt pandemiei.

„Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză. (…) Nu este vorba de vaccinuri în loc de măşti, de distanţare, de ventilaţie sau de igiena mâinilor. Faceţi-le pe toate. Faceţi-o în mod consecvent. Faceţi-o bine!”a declarat, marţi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Euronews.

El a atras atenţia încă o dată asupra inechităţii vaccinurilor, în timp ce multe ţări occidentale se grăbesc să lanseze campanii de vaccinare pentru rapel, multe naţiuni mai sărace încă nu au administrat primele doze.

“Permiteţi-mi să fiu foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de rapel. Suntem împotriva inechităţii vaccinurilor. (…) Este o chestiune de prioritizare. Oferirea dozelor de rapel grupurilor cu risc scăzut de boală severă sau de deces pune pur şi simplu în pericol vieţile celor cu risc ridicat care încă aşteaptă primele doze”, a declarat Dr. Tedros.

Potrivit şefului OMS, 41 de ţări nu au reuşit încă să vaccineze 10% din populaţie, iar 98 de ţări nu au atins pragul de 40%.

“Dacă punem capăt inechităţii, punem capăt pandemiei. Dacă permitem ca inechitatea să continue, permitem ca pandemia să meargă înainte”, a insistat el.

OMS a atras atenţia, marţi, că nici o altă variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit atât de rapid ca varianta Omicron, estimând că toate ţările sunt deja atinse,

„În prezent, 77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă a SARS-CoV-2”, a declarat şeful OMS.

Potrivit acestuia, OMS este îngrijorată de faptul că unii consideră că Omicron este mai benignă decât alte tulpini.

“Chiar dacă Omicron provoacă simptome mai puţin severe, numărul de cazuri ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a mai spus el.

Potrivit lui Abdi Mahamud, manager de incidente la OMS, răspândirea variantei este de aşa natură încât ar putea deveni majoritară în unele ţări europene până la jumătatea lunii decembrie, când acestea încă se confruntă cu impactul celui de-al cincilea val de infecţie provocat de varianta Delta.


Vă recomandăm și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?