VIDEO | Klaus Iohannis a vorbit la Columbia University de „oboseala” europenilor față de războiul din Ucraina

Publicat: 22 09. 2023, 12:24
Actualizat: 22 09. 2023, 12:25

Președintele României a participat joi, la dezbaterea World Leaders Forum organizată la prestigioasa universitatea americană, Columbia. Aici, șeful statului a vorbit despre „oboseala de război” a europenilor.

Klaus Iohannis a participat la un eveniment special, intitulat „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, la care au luat parte lumea academică, dar și studenți din SUA.

Întrebat de unul dintre studenții la Forum despre cum crede că va se va schimba atitudinea oamenilor față de acest conflict dacă la granița României se întâmplă „ceva rău”, șeful statului a transmis că este o „chestiune complicată”. Acesta a precizat că interesul tot mai redus al oamenilor față de războiul din Ucraina, începe să apară în Europa, numind acest fenomen „oboseală față de război”.

„Este o chestiune foarte complicată pe care ați adus-o în discuție pentru că, dacă o analizăm, este ceva ce se cheamă oboseală față de război. Și începe să apară în Europa. Tot mai mulți oameni se întreabă de ce trebuie să sprijinim Ucraina? Pentru că ne afectează economia, bunăstarea noastră, cine știe, poate afectează securitatea noastră”. Noi, liderii, avem responsabilitatea de a explica oamenilor de ce sprijinim Ucraina, de ce este vital pentru noi să sprijinim Ucraina”, a punctat Iohannis la Columbia University.

Președintele a vorbit și despre cei care fac jocurile rusiei și care încearcă să reducă sprijinul europenilor față de războiul din Ucraina. El a subliniat că „există partide extremiste care încearcă să schimbe atitudinea oamenilor”. Iohannis a vorbit și despre temerile românilor de la granița Ucrainei, din satul Plauru, acolo unde resturi de drone rusești au fost descoperite.

„Dar știți, cei mai mulți oameni înțeleg. Există însă și partide extremiste care încearcă să schimbe atitudinea oamenilor, unele dintre aceste partide se află sub influența Rusiei, pentru că Rusia încearcă să își promoveze narativul prin diverse acțiuni hibride. Și da, oamenii sunt speriați. De exemplu, în zona unde au căzut dronele, pe teritoriul românesc, oamenii se tem, chiar le este teamă. Dacă trăiești într-un sat, iar la un kilometru de sat o dronă rusească se prăbușește și explodează, te gândești, firește, că poate următoarea cade chiar pe casa ta. Este o problemă și facem tot ce putem pentru a ne proteja cetățenii. Dar, în pofida fricii, oamenii înțeleg foarte bine de ce trebuie să sprijinim Ucraina, pentru că văd bombardamentele de pe celălalt mal al Dunării și, dacă stăm și nu facem nimic, cine știe, poate ajunge și la noi. Așa că e mai bine să facem ceva”, a conchis Klaus Iohannis.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis, despre resturile de dronă căzute în România: „Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene”

Noi acuzații la adresa lui Clotilde Armand, ”primarul virtual”: ”Se ține de PLIMBĂRI într-o altă dimensiune a realității decât cea a cetățenilor”