VIDEO | Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Războiul sângeros declanșat de Rusia continuă să alimenteze o serie de crize economice și socioeconomice”

Publicat: 04 10. 2022, 19:30

This browser does not support the video element.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, prezent, de la distanță, la festivitatea de începere a cursurilor la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, le-a vorbit studenților despre schimbările geopolitice actuale, implicit despre impactul războiului sângeros declanșat de Rusia în Ucraina.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO și președinte fondator al Aspen Institute România, a împărtășit, într-o postare pe contul de Facebook, mesajul transmis studenților, precizând că, deși a participat de la distanță la deschiderea anului universitar, a trăit din plin emoțiile studenților din Banat.

„Războiul din Ucraina este un șoc sistemic”

„În jurul nostru, întreaga lume de schimbă din nou. Războiul sângeros declanșat de Rusia nu are doar consecințe strategice și militare, el continuă să alimenteze o serie de crize economice și socioeconomice, care destabilizează piețele globale și confuzează deliberat opinia publică. Războiul din Ucraina este un șoc sistemic. Este și o oportunitate de a regândi sistemul nostru economic și social, de a regândi lanțuri de producție și lanțuri de valoare eliberate de posibilitatea șantajului de către adversarii și rivalii noștri”, a transmis Mircea Geoană.

Război în Ucraina a intrat, marți, în a ziua a 223-a. Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei. Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există noi așezări eliberate în mai multe regiuni”.

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit, luni, și la „războiul energetic declanșat de Rusia împotriva Europei”, care are consecințe care se întind dincolo de prețul energiei și al inflației. „Are impact asupra sectoarelor industriale consumatoare de energie, inclusiv industria îngrășămintelor. Este, în același timp, un test al voinței și rezilienței noastre, dar și o invitație la solidaritate și curaj. Poate acest război la granițele noastre va reprezenta un șoc declanșator al energiilor autodepășirii în România și în toată lumea democratică”, a spus Mircea Geoană.

În cadrul celei mai recente reuniuni de la Bruxelles, de vinerea trecută, statele membre ale Uniunii Europene au convenit să impună taxe pe profiturile excepționale ale companiilor din energie şi au demarat negocierile în vederea unor decizii pentru abordarea actualei crize a energiei.