Reacția lui Mircea Geoană cu privire la discursul lui Putin: ”Demonstrează că războiul nu decurge conform planului”

Reacția lui Mircea Geoană cu privire la discursul lui Putin: ”Demonstrează că războiul nu decurge conform planului”
Publicat: 21/09/2022, 20:52

Mircea Geoană a postat pe Facebook un mesaj în care și-a exprimat părerea referitor la discursul lui Vladimir Putin. Mircea Geoană a precizat că discursul președintelui Putin marchează, în mod evident, o escaladare a retoricii politice a Kremlinului. 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană comentează ultimele acțiuni ale liderului rus, Vladimir Putin, care implică și decretul de mobilizare parțială.

Potrivit acestuia, discursul lui Putin demonstrează că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei și că acesta a făcut „o mare greșeală de calcul”, crezând că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile.

Oficialu NATO mai arată că ceea ce face Putin marchează o escaladare a retoricii politice a Kremlinului, „dar că nu este o surpriză” și că la nivelul conducerii Alianței Nord-Atlantice s-a luat în calcul acest scenariu.

„La nivelul conducerii Alianței Nord-Atlantice am luat în calcul acest scenariu și suntem pe deplin pregătiți. De aceea, rămânem calmi și continuăm să oferim sprijin Ucrainei. (…) Putin a făcut o mare greșeală de calcul – a crezut că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile. Însă ofensiva rusă a fost oprită de forțele ucrainene și acum, de fapt, ucrainenii au reușit să elibereze parte din teritoriul pe care forțele ruse îl ocupaseră în primele luni ale războiului.Așadar, atât discursul, cât și mobilizarea parțială a forțelor armate ale Rusiei demonstrează greșeala strategică a președintelui Putin. În aceeași logică – de a încerca să traseze o linie roșie, de a reveni de pe o poziție de forță în conflict – vor avea loc și referendumurile false de pe teritoriul Ucrainei încă ocupat de forțele ruse. După cum spunea și Secretarul general Jens Stoltenberg ieri, la New York, asemenea voturi false, referendumuri trucate, nu au însă nicio legitimitate și, prin urmare, nu schimbă natura conflictului.”, a scris Geoană pe Facebook.

Mircea Geoană, sceptic cu privire la echipamentul militar al Rusiei

Mircea Geoană a analizat discursul lui Vladimir Putin, cel în care Președintele Rusiei vrea ca poporul rus să i se înroleze în războiul cu Ucraina. Acesta este de părere că armata Rusiei nu este mobilizată și nici trupele rusești nu au echipamente corespunzătoare.

„Orice mobilizare se va adăuga la numărul de trupe și forțe pe care Federația Rusă le are deja în teatru, dar, pentru această creștere de efective militare, va fi nevoie de timp considerabil și de echipament. Iar din ceea ce am văzut până acum, trupele rusești sunt echipate modest, sunt deficitare în termeni de logistică militară, iar comanda și controlul adecvate sunt extrem de rudimentare, având rezultate slabe. Dar, într-adevăr, toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina, pentru că o escaladare a conflictului va însemna, din păcate, mai multă suferință, mai multe pierderi de vieți. Atât vieți ale luptătorilor ucraineni, cât și ale soldaților ruși. Președintele Putin poate pune capăt acestui război prin retragerea forțelor sale, prin oprirea invadării unei alte țări.”, a mai precizat Mircea Geoană.

„Retorica nucleară la care recurge președintele Putin este periculoasă și nesăbuită. Știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia. În consecință, NATO și-a sporit considerabil prezența, în special în partea de est a Alianței, pentru a elimina potențialul de erori sau neînțelegeri la Moscova. Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Un exemplu care se înscrie în aceeași logică a descurajării strategice și a vigilenței este reprezentat de mesajele transmise de oficialii SUA, în timpul weekend-ului, despre riscurile pentru centrele de aprovizionare pentru Ucraina din statele aliate. În plus, până acum nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară, pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape și rămânem vigilenți”, a încheiat Geoană.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult