Virgil Popescu: Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze în situația unui conflict în Ucraina

Publicat: 22 02. 2022, 10:39
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că un eventual conflict în Ucraina nu va afecta aprovizionarea cu gaze a României.

Potrivit ministrului, România își poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii, potrivit Agerpres.

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

De asemenea, Popescu a mai spus că România face eforturi pentru a-și diversifica furnizorii de gaze naturale.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat, n.red.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu: Vom modifica Legea offshore în această sesiune parlamentară

Virgil Popescu a mai declarat că în coaliția de guvernare s-a ajuns la un acord referitor la modificarea Legii offshore în sesiunea parlamentară actuală. Totodată, va fi modificat și modul prin care se calculează redevența pentru gaze, astfel încât să nu mai fie stabilită în funcție de prețul de referință de la Viena, ci în funcție de prețurile gazelor din România.

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: „Am avut ieri (luni,  n.red.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie”.

El a adăugat că va face publice aceste măsuri după ce acestea vor fi validate în coaliţie.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor șapte ani după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis că a ordonat trupelor ruse să pătrundă în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Astfel, petrolul Brent, de referință la nivel internațional, a crescut cu 2,4%, ajungând la 97,66 de dolari pe baril, un maxim al ultimilor șapte ani