Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii șapte ani după ce Vladimir Putin a anunțat că trimite trupe în estul Ucrainei

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii șapte ani după ce Vladimir Putin a anunțat că trimite trupe în estul Ucrainei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/02/2022, 09:05

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor șapte ani după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis că a ordonat trupelor ruse să pătrundă în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Astfel, petrolul Brent, de referință la nivel internațional, a crescut cu 2,4%, ajungând la 97,66 de dolari pe baril, un maxim al ultimilor șapte ani, informează economedia.ro.

De asemenea, West Texas Intermediate, prețul de referință al pieței americane, a crescut cu 4,5%, ajungâng la valoarea de 95,19 dolari.

Prețul petrolului ar putea crește și mai mult

Criza din Ucraina a influențat puternic prețurile energiei, ca urmare a creșterii temerilor cu privire la faptul că lanțurile de aprovizionare s-ar putea confrunta cu perturbări grave în cazul unui conflict.

În acest context, analiștii de la JPMorgan au estimat că, în cazul în care criza din Ucraina se va agrava, prețul petrolului ar putea atinge 120 de dolari pe baril.

Situația din Ucraina a provocat și alte probleme de ordin economic. Acțiunile companiilor din Rusia s-au prăbușit luni, iar moneda rusească, rubla, a scăzut în raport cu celelalte monede, ca urmare a îngrijorărilor în creștere că Moscova ar putea lansa în curând o invazie a Ucrainei. Piețele globale de acțiuni au fost de asemenea, „pe roșu”.