Putin a ordonat armatei să treacă granița în Ucraina, în regiunea separatistă. Zelenski: „Ne aflăm pe pământul nostru, nu ne temem de nimic și de nimeni”

Putin a ordonat armatei să treacă granița în Ucraina, în regiunea separatistă. Zelenski: „Ne aflăm pe pământul nostru, nu ne temem de nimic și de nimeni”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/02/2022, 08:57

Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut luni ca fiind independente, scrie CNN. Echipamente militare grele fără însemne au fost văzute trecând granița în Donețk, raportează Reuters. Președintele Putin a semnat luni decretele de recunoaștere a independenței republicilor separatiste Donețk și Luhansk. În discursul de luni, Putin a acuzat din nou NATO că a pregătit în scuturile din România și Polonia rachete îndreptate împotriva țării sale.

Într-un discurs susținut în noaptea de luni spre marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de distrugerea eforturilor de pace și a exclus orice concesie teritorială față de Moscova. El a cerut organizarea unui summit de urgență al liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței, rugând Occidentul să ia măsuri împotriva agresiunilor Rusiei.

„Ne-am angajat pe calea pașnică și diplomatică, o vom urma în continuare, dar ne aflăm pe pământul nostru, nu ne temem de nimic și de nimeni, nu datorăm nimic nimănui și nu vom da nimic nimănui. Ne așteptăm la pași clari și eficienți de sprijin din partea partenerilor noștri. Este foarte important să vedem cine este prietenul și partenerul nostru real și cine va continua să arunce doar vorbe Rusiei”, a declarat Zelenski.

De asemenea, la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de luni, ambasadorul Ucrainei la ONU a condamnat decizia Rusiei de a recunoaște regiunile pro-Moscova din Ucraina ca fiind „ilegale și ilegitime”.

„Astăzi, Națiunilor Unite sunt atacate”, a spus Sergiy Kyslytsya. „Granițele Ucrainei recunoscute internațional au fost și vor rămâne neschimbate, indiferent de acțiunile și declarațiile Federației Ruse”, a adăugat el.

Blinken se întâlnește joi cu Lavrov

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken nu și-a anulat întâlnirea de joi cu ministrul rus de externe Lavrov, au declarat pentru CNN doi oficiali ai Departamentului de Stat al SUA.

Oficialii administrației Biden au spus că vor urmări cu atenție ceea ce face Rusia în următoarele ore și vor pregăti un răspuns pe măsură marți.

Asta ar putea însemna și o decizie cu privire la întâlnirea de la Geneva dintre Blinken și lavrov, deoarece SUA au spus deja că nu nu va avea loc dacă Rusia va invada în continuare Ucraina.

Poziția Chiniei față de criza din Ucraina

Ambasadorul chinez la ONU a declarat că „toate părțile implicate trebuie să-și exercite reținerea și să evite orice acțiune care ar putea alimenta tensiunile”.

„Salutăm și încurajăm toate eforturile și solicităm tuturor părților implicate să continue dialogul și consultările și să caute soluții rezonabile pe baza egalității și a respectului reciproc”, a spus Zhang Jun într-o declarație care a fost semnificativ mai scurtă decât cele ale marilor puteri ale consiliului.

„Situația actuală din Ucraina este rezultatul multor factori complicați. China își calculează întotdeauna poziția în funcție de meritele problemei în sine. Credem că toate țările ar trebui să rezolve disputele internaționale prin mijloace pașnice, în conformitate cu scopurile și principiile ONU”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase