Cine poate vota cu URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare și de ce documente are nevoie. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor

Cine poate vota cu URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare și de ce documente are nevoie. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor
Publicat: 30/11/2024, 09:00

Persoanele care au drept de vot, dar din motive de boală, invaliditate, încarcerare sau arest la domiciliu nu au cum să ajungă la o secție de votare, pot solicita urna mobilă pentru a alege deputații și senatorii din următorii patru ani, în cadrul scrutinului care are loc începând de sâmbătă, în diaspora, și duminică la secțiile din țară. Românii care votează în străinătate la alegerile parlamentare nu au această opțiune.

  • Românii pot vota la alegerile parlamentare 2024 pentru 332 de deputați și 137 de senatori, dintre cei 6.330 de candidați de la 31 de formațiuni politice și 19 organizații ale minorităților naționale.
  • Votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00, atât sâmbătă, în diaspora, cât și duminică, la secțiile din țară și la cele din străinătate.
  • Peste 18 milioane de români au drept de vot în țară și alți aproape un milion pot vota la secțiile din străinătate, dar aceștia îi aleg doar pe cei șase parlamentari ai circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țării.

La alegerile parlamentare, românii din țară pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară.

Alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru ași exercita dreptul de vot, pe lângă un document de identitate românesc valabil, și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Votul la urna mobilă, doar pentru alegătorii care nu pot merge la secții

Alegătorii care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu pot merge la secțiile de votare, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secție, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.

Solicitarea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, dar trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul netransportabil care solicită urna specială.

În solicitarea de votare la urna mobilă, alegătorul netransportabil trebuie să precizeze numele, prenumele, Codul Numeric Personal, seria și numărul actului de identitate, domiciliul sau reședința din actul de identitate, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

  • Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate.
  • Din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.
  • Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului.

Alegătorii care în ziua votului pentru alegerile parlamentare sunt internați într-o unitate sanitară, publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori în alte asemenea așezăminte sociale pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele reținute și cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă, precum și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute în Decizia Biroului Electoral Central din 16 septembrie 2024.

Directorul penitenciarului sau al locului de deținere asigură depunerea cererilor întocmite corespunzător, cel mai târziu la data de 30 noiembrie, ora 12:00, la biroului electoral județean sau la biroul electoral al municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.

Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.

Dacă solicitantul urnei mobile nu îndeplinește toate condițiile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, acesta trebuie înștiințat de îndată, prin grija președintelui biroului electoral la care a fost depusă cererea.

Decizia Biroului Electoral Central nr. 17/D/16.09.2024 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024

Sursa foto: Mediafax Foto


CITEȘTE ȘI:

Tot ce trebuie să știi despre votarea la alegerile PARLAMENTARE. Cine candidează pentru Senat și Camera Deputaților

Unde votezi duminică la alegerile PARLAMENTARE. Care este PROGRAMUL secțiilor de votare din țară

A început votarea în străinătate la alegerile PARLAMENTARE. Prima secție din diaspora, deschisă la 20:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă

Aproape 8.000 de persoane aflate în spatele gratiilor vor URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare. Unde votează cei mai mulți DEȚINUȚI

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful mercenarilor care îl păzesc pe Călin Georgescu a fost săltat din trafic. Polițiștii au...
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai...
Nu răspunde dacă primești un apel de la un număr care începe cu aceste trei...
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum...
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Percheziții în Brașov, la finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu. Acuzații de spălare a banilor și...
Planul uluitor de Crăciun pus la cale de Adriana Bahmuțeanu, dar Prigoană nu a 'mușcat'!
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mari mari cu 720 de lei,...
Călin Georgescu, în faţa secţiei unde ar fi trebuit să voteze. A depus documentele pentru...
Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat
Alertă meteorologică în România. Lista zonelor afectate de zăpadă și intensificări ale vântului
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Cea mai interesantă mașină din 2024 este la vânzare în România. Bate orice SUV
Rebelii HTS anunţă că Siria este ”liberă”, după ce Bashar al-Assad a fugit / Rebelii...
ATENȚIE câtă și ce fel de BRÂNZĂ puneți pe masă! De ce?
REVINE Călin Georgescu?! Greșeala uriașă făcută de CCR
Vreme tot mai severă în România. Zonele luate cu asalt de iarnă
S-a vândut casa în care s-a filmat „Singur acasă”! Cât a costat celebra proprietate
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
FOTO Geta Sterp a adus pe lume primul său copil! Proaspăta mămică se bucură de...
Florin Ristei, despre cel mai mare defect al său: „Sunt un om destul de dezordonat”
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%