Alexandru Rafila, despre votul în condiții de pandemie: ”Românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, fără să fie speriați”

Alexandru Rafila, despre votul în condiții de pandemie: ”Românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, fără să fie speriați”
Alexandru Rafila, anunț teribil după cele 6.481 de cazuri de coronavirus raportate astăzi de GCS: “Dublarea vine în maxim o lună!”
Publicat: 27/09/2020, 18:48
Actualizat: 27/09/2020, 18:49

Profesorul Alexandru Rafila – reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății – i-a sfătuit pe români să meargă pentru a-și exercita dreptul la vot, dar fără a uita să respecte măsurile de protecție impuse de pericolul noului coronavirus.

Riscurile pot fi minimale, este de părere Alexandru Rafila, iar acest test al pandemiei îi învață pe oameni că pot vota și în astfel de condiții speciale induse de criza medicală fără precedent. Făcând un scurt bilanț al zilei de astăzi, profesorul Rafila concluzionează că alegerile – cel puțin până în momentul de față – s-au desfășurat ”normal”.

”Alegerile s-au desfășurat normal, așa cum ar trebui să se întâmple, așa cum trebuie să trăim, să mergem la serviciu. Probabil vom învăța să votăm și în condiții de pandemie. Nu este un lucru foarte bun, însă, până la urmă, românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, dar fără să fie speriați”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Alexandru Rafila: ”Dacă mergem la vot, e un risc, însă dacă respectăm regulile este minimal”

Există un risc care trebuie luat în considerare, mai precizează Alexandru Rafila, însă respectarea tuturor măsurilor de protecție îl minimalizează corespunzător.

Oamenii trebuie să accepte ideea că există cu totul alte condiții, iar înghesuiala de la secțiile de votare ar trebui evitată. Este foarte important ceea ce se întâmplă atât în afara secției de votare, cât și în interioru acesteia, astfel încât riscurile să fie cât mai mici din punct de vedere medical

”Dacă mergem la vot, e un risc, însă dacă respectăm regulile, este minimal. Nu avem de ce să evităm să mergem la vot, dar ce cred că este important, și aici ar trebui să facem puțină educație, ce se întâmplă înainte de intrarea în secția de vot și ce se întâmplă după ieșirea de la vot este foarte important. Înghesuiala trebuie evitată, inclusiv aglomerarea persoanelor care stau la vot sau de vorbă fără să aibă mască. Astea sunt riscuri care pot apărea după vot”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.

”Cred că mai degrabă riscurile sunt afară dacă distanțarea și masca nu sunt respectate”

Medicul Alexandru Rafila a mai precizat că riscul de infecție crește proporțional, în afara secțiilor de votare, asta în cazul în care distanțarea socială și masca de protecție sunt tratate de alegători cu superficialitate.

Totodată, Rafila a făcut și o comparație cu ceea ce se întâmplă la școală, atunci când copiii părăsesc instituția de învățământ, iar riscurile cresc.

”Mă face să mă gândesc la ce se întâmplă înainte să mergi în cabina de vot și ce se întâmplă după ce ieși. Adică dacă aglomerația și riscurile sunt mai mari afară sau înăuntru. Cred că mai degrabă riscurile sunt afară dacă distanțarea și masca nu sunt respectate. Pot să fac o paralelă cu școlile  pentru că am discutat foarte mult de modul în care organizăm activitatea în școală și am discutat mai puțin ce se întâmplă cu copiii după ce ies de la școală. Și de multe ori, comportamentele la risc sunt mai mari în perioada ce urmează plecării de la școală”, a concluzionat Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...