Bilanț MAI după alegeri. Peste 1.000 de sesizări primite. Peste 40% din faptele penale constatate, în ultimele trei ore de vot

Bilanț MAI după alegeri. Peste 1.000 de sesizări primite. Peste 40% din faptele penale constatate, în ultimele trei ore de vot
Nuntă, oprită de polițiști, la un cămin cultural din Constanța! Organizatorul, amendat cu 3.000 de lei / Sursa foto: Facebook
Publicat: 29/09/2020, 19:23

Polițiștii au primit 1.019 sesizări privind procesul electoral, duminică, de la începerea votului, până la închiderea urnelor, sesizări în urma cărora au fost constatate 228 de fapte penale, pentru care sunt cercetate 204 persoane.

Numărul sesizărilor primite de polițiști privind procesul electoral a crescut considerabil în ultimele trei ore de vot ale alegerilor locale de duminică, potrivit bilanțului prezentat, marți, de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

Frecventa faptelor penale s-a accelerat seara

„De la ultima ieșire publică, respectiv ora 18.00, și până la finalizarea procesului de vot au mai fost primite 316 sesizări dintre care 206 nu s-au confirmat în urma verificărilor.Față de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu și pentru a dispune măsuri legale, dacă este cazul. Angajații MAI au aplicat, de asemenea, 17 amenzi în valoare de peste 82 de mii de lei și 67 de avertismente scrise. Au fost constatate 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane”, a declarat, marți, reprezentantul MAI.

Conform situației prezentate duminică, la ora 18:00, Monica Dajbog spunea că de la începutul procesului de votare și până la acel moment, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane. De asemenea au fost constatate 137 de contravenții fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei și 47 de avertismente scrise.

Astfel, dacă în primele 11 ore, respectiv până la ora 18:00, fuseseră constatate 133 de fapte penale, după ora 18:00 și până la 21:00, numărul lor a fost de 95.

La un simplu calcul, ritmul din primul segment orar a fost de 12 fapte pe oră, în timp ce seara, acesta aproape că s-a triplat, ajungând la peste 31 pe oră.

Per ansamblu, din totalul de 228 de fapte penale constatate pe parcursul zilei, în ultimele 3 ore au fost constatate 41,6%.

„În ziua alegerilor a fost menținut climatul general de ordine publică și s-a asigurat o intervenție rapidă la toate sesizările privind producerea unor contravenții și infracțiuni, fiind luate măsuri imediate de începere a verificărilor și de aplicare a sancțiunilor”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

Reținuți după amenințări cu moartea

Oficialul MAI a prezentat marți câteva exemple de incidente sesizate:

  • IPJ Alba a fost sesizat prin plângere penală de către un primar cu privire la faptul că a fost amenințat cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare. În urma activităților desfășurate au fost identificați cei doi autori și s-a luat măsura reținerii.
  • Polițiștii bihoreni s-au sesizat din oficiu după ce în spațiul public au apărut informații cu privire la faptul că la o secție de votare din Oradea un alegător a primit un buletin de vot cu ștampila VOTAT aplicată deja. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că un votant a primit 5 buletine de vot în loc de 4, fapt ce a fost observat de către un membru al comisiei înainte de a fi introduse în urnă, buletinul de vot fiind retras pentru anulare. Buletinul în cauză a fost însă pus pe o masă din secția de votare unde ulterior a fost așezat un calup de buletine neștampilate care au fost distribuite alegătorilor și astfel, la un moment dat, buletinul de vot care trebuia anulat a ajuns la un alt alegător. Acesta a sesizat comisia, iar buletinul de vot în cauză a fost anulat.
  • În Mureș, un candidat la funcția de consilier local a însoțit două persoane vârstnice în cabina de vot, la solicitarea acestora. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 600 de lei.
  • Un alt caz: lucrătorii din cadrul IPJ Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot după ce trei cetățeni sirieni au votat fără a avea acest drept.

Manifestări spontane soldate cu sancțiuni și focuri în plan vertical

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, după încheierea procesului electoral, la nivel național s-au desfășurat manifestări spontane de susținere a unor candidați  în 120 de localități din 28 de județe la care au participat peste 13.000 de persoane.

„Pentru menținerea măsurilor de ordine publică și asigurarea protecției participanților au fost angrenați aproximativ 2.000 de angajați MAI. Cu ocazia acestor manifestări au fost înregistrate și incidente: s-a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe în județul Iași și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale – o amendă în valoare de 500 lei și un avertisment scris în județul Buzău. În județul Alba, , un polițist a executat două focuri de armă în plan vertical pentru aplanarea unui conflict dintre două persoane”, a detaliat comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

Pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de siguranță și legalitate, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de angajați, dispozitivele de ordine publică fiind suplimentate în special în localitățile unde evaluările specialiștilor MAI semnalau anumite riscuri. Potrivit oficialului MAI, județele cu numărul cel mai mare de localități în care au fost suplimentate efectivele în ziua alegerilor sunt Prahova, Dolj, Călărași, Mehedinți și Dâmbovița.

În ziua alegerilor, efectivele MAI au fost responsabile cu asigurarea măsurilor de protecție la secțiile de votare, iar după încheierea votării, au asigurat protecția dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, pe timpul transportului acestora la birourile electorale ierarhic superioare.

Potrivit declarațiilor de marți, de la ora 18:00, la acest moment, este în curs de finalizare misiunea de pază a transporturilor proceselor-verbale de la Birourile Electorale către judecătorii, respectiv tribunale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...