Amenzi uriașe pentru șoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă! Detaliul pe care mulți îl ignoră în anotimpul rece

Publicat: 27 11. 2020, 10:11
Amenzi uriașe pentru șoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă! Detaliul pe care mulți îl ignoră în anotimpul rece / Mediafax Foto / Tibi Bologh

Mulți șoferi ignoră următoarele prevederi și consideră că este suficient să aibă cauciucuri de iarnă, pentru a trece „testul” în fața polițiștilor. Situația nu stă deloc așa și dovadă stau amenzile de sute și mii de lei!

Codul Rutier specifică destul de clar condițiile în care polițistul rutier poate reține certificatul de înmatriculare și poate aplica o amendă de 725 lei, chiar dacă anvelopele sunt de iarnă!

Este cazul oricăror cauciucuri, fie ele de vară, iarnă sau all-season, când uzura se situează peste limita legală.

Această limită este aceeași ca în toată Europa, Asia și America de Nord, respectiv LIMITA DE 2/32 INCI, mai precis 1,6 MILIMETRI, impusă de legi care țin cont de siguranța rutieră, standardizate la nivel global.

Mai mult, Autoritatea mondială Federală pentru Standarde de Siguranță a Automobilelor (FMVSS) i-a obligat pe producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele lor vândute în SUA și Europa așa numiții MARTORI DE UZURĂ.

Aceștia sunt în număr de minim ȘASE, de fapt niște bare de cauciuc, poziționate între blocurile profilului de pe anvelopă. Martorii de uzură au – la TOATE anvelopele de pe piață – o înălțime de 1,6 mm.

Amendă uriașă pentru cei care circulă cu anvelope neadecvate!

Dincolo de „capcana” martorilor de uzură, potrivit reglementărilor în vigoare, anvelopele de iarnă trebuie să fie conforme cu legislația la nivel mondial!

Anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezența pe laterale a literelor M și S, sub forma M+S, M.S. sau M&S. Litera M este „MUD” (nămol, noroi, mâl) și litera S M este definită ca fiind „SNOW”.

Cei care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu ANVELOPE NEADECVATE sunt sancționați cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, între 9 și 20 puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei!

Clasele de sancţiuni sunt:

– clasa I: 2/3 puncte-amendă;
– clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
– clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
– clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
– clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Totodată, aceşti șoferi riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.