BUCUREȘTI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul clienților Primăriei Generale

Redactor:
Anca Simina
Cu 104,4 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, Municipiul București se află pe locul al treilea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Peste 82,7 milioane au mers, pe hârtie, spre lucrări publice de infrastructură. Trei mari contracte, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro fiecare, sunt însă departe de a echivala cu investiții vizibile.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că municipiul București, exclusiv prin Primăria Generală, se află, în topul cheltuielilor locale, pe locul al treilea, cu 104.417.000 de euro împărțite între 44 de contracte și 36 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că apriape jumătate din cele 44 de contracte, mai exact 18, au fost atribuite prin negociere fără anunț de participare,7 prin cerere de ofertă, doar 19 fiind câștigate la licitație deschisă. Un alt detaliu relevant este acela că 5 din cele 19 licitații s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Cele mai multe contracte, 34, s-au semnat în primele șase luni ale anului. Nu însă și cele mai bănoase, atribuite din martie până în iunie.

Până la final, Primăria Generală a cheltuit 104.417.000 de euro din care 85,8% (mai exact 89,5 milioane de euro) în trimestrul al doilea și 9,6% (10 milioane de euro) în trimestrul al treilea, perioadă suprapusă cu cea a campaniilor electorale.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu Primăria Generală a Municipiului București, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide