Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei COVID-19: Numărul persoanelor internate la ATI și a deceselor va crește! De acest virus nu vom scăpa / Ce urmează în 2021

Redactor:
Alexandra Mortu
Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei COVID-19: Numărul persoanelor internate la ATI și a deceselor va crește! De acest virus nu vom scăpa / Ce urmează în 2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Alexandru Rafila, primele măsuri pe care le va lua dacă va ajunge premier/ Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, este de părere că în România nmuărul bolnavilor internați la ATI va crește, fapt care va determina și un număr mai mare de decese.

Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 și despre modul în care acționează Direcția de Sănătate Publică precizând că din vară și până în prezent nu s-a făcut nicio reformă la nivelul acestei instituții pentru a fo face să funcționeze mai bine.

„Toată lumea speră să asistăm la o stabilizare a numărului de cazuri, nu știu dacă este confirmată deocamdată, a fost schimbat modul de raportare, vedem mii de cazuri în fiecare săptămână care se spune că nu sunt alocate unui județ, nu știu ce înseamnă asta că nu sunt alocate, din punctul meu de vedere dacă nu știu unde este pacientul nu pot să fac ancheta epidemiologică și asta are consecințe – nu pot să identific contactii, infecția continuă să crească. De astă-vară până acum nu s-a făcut nicio reformă la nivelul DSP, nu s-a căutat o gândire care să centralizeze resursele umane specializate, nu văd nimic în sensul ăsta, e și normal, lucrul ăsta se întâmplă în trepte. Cred că această profesionalizare a conducerii, inclusiv în zona aparatului central este necesară”, a subliniat reprezentantul României la OMS.

Totodată, acesta punctează faptul că pentru oprirea transmtierii virusului sunt necesare anchete epidemiologice bine puse la punct, altfel numărul cazurilor COVID-19 va continua să crească.

„Întotdeauna când intervin elemente subiective – vom respecta, nu vom respecta, mai mult sau mai puțin – este greu să faci o astfel de apreciere. Eu cred că numărul de cazuri va începe să crească din nou, va începe să crească din nou datorită incapacității de intervenție în zona sănătății publice, adică măsurile astea de indentificare a persoanelor și a contacților trebuie să crescă puțin ca să oprim transmiterea, oricum o să asistăm la creșterea numărului de cazuri în secțiile ATI și din nefericire și a deceselor, să sperăm că vor fi cât mai puține, dar aceste tendințe se observă peste tot. Polonia, care a avut puține cazuri, a ajuns la 600 de decese, ne arată un trend evident crescător în aceste zone foarte sensibile și nu întrevăd rezolvarea situației în perioada următoare. Rămâne de văzut dacă măsurile luate de autorități după alegeri vor fi foarte stricte, mă refer la cele legate de funcționarea economiei și atunci probabil se va ajunge și la o scădere a numărului de cazuri, rămâne să vedem ce fel de strategii aplică autoritățile”, a mai explicat specialistul.

Se vor aplica măsuri mai restrictive în România?

„Dacă acest trend crescător și mai ales suprasolicitarea spitalelor și a ATI va continua – și acest lucru va continua, pentru că noi chiar dacă suntem stabilizați la 10.000 de cazuri pe zi, asta înseamnă o foarte mare presiune pe sistemul de sănătate și consecințele le cunoaștem deja, probabil că vor lua astfel de măsuri, nu știu să vă spun”, a precizat Alexandru Rafila.

Ce evoluție preconizează Rafila în 2021

„Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt țări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între țări, probabil că până la sfârșitul anului să se oprească creșterea, nu știu să vă spun cifre în momentul de față, nu vreau să fac speculații. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, să asitam la o nouă creștere începând cu luna februarie.

Situația nu se rezolva decât, cum spun cele mai optimiste voci, într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să putem să administrăm vaccinul – și aici avem nevoie de dumneavaostră ca parteneri, mă refer la mass media – să reușim să explicăm oamenilor, să știe ce înseamnă, ce conține el, care sunt riscurile, să le spunem cinstit dacă există astfel de riscuri, care sunt beneficiile, încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important, să nu forțăm niciodată lucrurile, oamenii vor capăta încredere, acoperirea vaccinală va crește și va duce și la rezolvarea problemei de sănătate publică în România”, a explicat profesorul Rafila.

De asemenea, acesta a vorbit și despre vaccinul COVID-19 și campania de vaccinare, în condițiile în care oamenii se arată reticenți în această privință.

Campania de vaccinare – „Personajul cheie va fi personalul medical”

„Va fi o viteză diferită. Țările vor merge cu o viteză diferită din două motive, capacitatea de organizare a campaniilor de vaccinare și modul cum va fi comunicat populației acest lucru. Noi, de exemplu, ne găsim acum într-o situație ciudată, pe repede înainte s-a transmis de către Ministerul Sănătății un document DSP-urilor prin care toate instituțiile medicale, în loc să fie întrebate câți oameni aveți angajați în sectorul sanitar, au fost întrebate cine dorește să se vaccineze.

Cum să pui o asemenea întrebare în momentul în care nu ai niciun vaccin autorizat, nicio comunicare de la o agenție de autorizare? Lumea nu poate să accepte, să spună: da vreau să mă vaccinez, sau nu, nu vreau să mă vaccinez decât în momentul în care are informația. Noi ce știm? Niște declarații ale companiilor, în momentul de față. A fost o greșeală extrem de mare care pune pe gânduri personalul medical, iar personalul medical va fi personajul cheie în reușita campanie de vaccinare, un personal medical informat va da un foarte bun exemplu populației generale și ne dorim acest lucru”, a mai punctat Alexandru Rafila.

„Probabil durata de protecție va fi limitată”

„Eu, personal, după ce am studiat, cred că sunt vaccinuri bune, inovatoare de foarte bună calitate, dar rămâne ca acest lucru să îl explicăm întâi și după să întrebăm lumea dacă vrea să se vaccineze, nu întâi îi întrebăm și după 2 luni de zile le explicăm care sunt beneficiile și riscurile vaccinării, este o strategie greșită. Să presupunem că vor fi suficient de mulți oameni care vor să se vaccineze, cât de mare este speranța în acest vaccin și de cât timp? Durata protecție nu este cunoscută, ar putea fi estimată cel mult, discutăm de vaccinuri, noi nu putem să știm acum dacă va oferi protecție 1 an sau 5. Probabil că, fiind un virus schimbător, durata de protecție va fi limitată și vom intra într-o logică a vaccinării antigripale, adică periodic o să trebuiască să ne vaccinăm, rămâne de văzut dacă o dată pe ani sau la doi ani sau intervale mai mari de timp. Dar nu înseamnă că vom scăpa de acest virus”, a mai explicat acesta.

„De acest virus nu vom scăpa, nimeni nu a crezut vreodată”

„De acest virus nu vom scăpa, nimeni nu a crezut vreodată. Noi am reușit să eradicăm o singură boală, variola, uitați-vă, boli virale la care vaccinul are peste 95% eficacitate, rujeola de exemplu, în fiecare an face sute de mii de victime, cu toate că boala e prevenibilă prin vaccinare. Izbucniri epidemice la nivel local, microepidemii vor continua să există și în anii următori, fără un impact similar cu ceea ce se întâmplă în momentul de față, pentru că acum dacă am trecut 10% prin boală sau 15%, există 85- 90% care nu au trecut prin boală, discutăm de o populație care nu s-a întâlnit cu boala și e la risc. După introducerea vaccinării, putem să estimăm că vom avea o rezistență indusă prin vaccinare”, a reamintit reprezentantul României la OMS.

Ce ar trebui să facă românii de Sărbători

„Eu cred că până la sfârșitul lunii decembrie vom asista la creșteri, va trebui să fie un comportament temperat, nu cred că trebuie să ne facem planuri ale unor petreceri de Revelion în stil clasic, sigur, mult mai restrânse și cu măsuri de protecție încât să limitezi transmiterea, mai degrabă în mici pensiuni decât în mari restaurante”, a îndemnat specialistul.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
O româncă din WTA, hărțuită și jignită incalificabil: `Ești mai bună la sex decât la...
Atac NEMILOS la adresa Ralucăi Turcan: Vrea să ne ducă la cimitir. Cine a făcut...
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Norvegia lansează o anchetă după decesul a 23 de bătrâni care au primit vaccinul Pfizer:...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Ce au ajuns câștigătorii Românii au talent. Cine a reușit în viață și cine a...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide