Avertismentul medicului pneumolog, Gabriel Găvriluţ: „Sunt pacienți tineri, a căror stare de sănătate, după zile de evoluţie favorabilă, se deteriorează inexplicabil”

Redactor:
Florentina Dinu
Avertismentul medicului pneumolog, Gabriel Găvriluţ: „Sunt pacienți tineri, a căror stare de sănătate, după zile de evoluţie favorabilă, se deteriorează inexplicabil”
Foto: TouTube

Doctorul Gabriel Găvriluţ, şeful Secţiei Pneumologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, a lansat un avertisment pe reţelele de socializare cu privire la evoluţia simptomatologiei și modul de manifestare a infecţiei cu SARS-CoV-2, „imposibil de prezis şi de anticipat”.

Pneumonologul spune că, deși modul de manifestare a infecţiei SARS-CoV-2 şi evoluţia simptomatologiei sunt „imposibil de prezis şi de anticipat, există anumite particularități, prezente în cazurile pacienților fără comorbidități sau tinere. Astfel, după o evoluție favorabilă, starea de sănătate a tinerilor „se deteriorează în mod inexpicabil”, devenind dependenți de aparatură medicală pentru a putea respira.

Sunt pacienţi tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil

„Deşi a trecut aproape un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 şi aproape nouă luni de la identificarea primului pacient în Romania, încă sunt multe necunoscute legate de virusul SARS-CoV-2 şi de efectele pe care le poate produce asupra organismului uman pe termen scurt sau lung. Numărul de îmbolnăviri creşte dramatic, la fel numărul deceselor provocate de coronavirus. În toată lumea, nu doar la noi. State cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei. Modul de manifestare a infeţiei SARS-CoV-2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de prezis şi de anticipat. Chiar dacă majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici sau fac forme de gravitate uşoară sau medie, există pacienţi care fac forme severe de boală şi în absenţa comorbidităţilor sau vârstei avansate. Sunt pacienţi tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilaţie non-invazivă sau chiar invazivă (intubare)”, a precizat pneumologul.

Medicul spune că urmările Covid-19 afectează starea de sănătate pe o perioada de timp nedeterminată, numindu-le „situații dramatice”.

„Am pacienţi pe care i-am ventilat în secţie săptămâni în şir, iar acum continuă tratamentul cu oxigen şi ventilaţia non-invazivă la domiciliu. Există situaţii dramatice!”

Medicul face un apel la responsabilitate

„Păstrarea distanţei, purtarea măştii (să acopere nasul şi gura) şi igiena riguroasă a mâinilor sunt măsuri care ne pot feri de infectare şi de boală. Şi nici nu este foarte greu când te gândeşti la sănătatea celor dragi. Şi pentru o perioadă limitată. Fiecare este responsabil pentru sănătatea şi viaţa sa şi a celor apropiaţi”, mai spune dr. Găvriluţ.

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Plăcerea pentru care Ion Țiriac plătește 100.000 de euro lunar. Nu poate renunța la ele...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Descoperirea incredibilă într-un interviu cu Prințesa Diana și Charles. Totul se vede în 5 secunde
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide