AVERTISMENT. Vasile Astărăstoae: Renunțarea la necropsii în cazul pacienților decedați din cauza COVID-19 alimentează speculațiile

AVERTISMENT. Vasile Astărăstoae: Renunțarea la necropsii în cazul pacienților decedați din cauza COVID-19 alimentează speculațiile
Medicul Vasile Astărăstoae. Sursa foto: VICTOR CIUPULIGA / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 24/04/2020, 10:24

Medicul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al UMF Iași, susține, într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook, că decizia autorităților de a nu mai recomanda necropsierea pacienților care au decedat din cauza COVID-19 este periculoasă, întrucât lasă loc speculațiilor.

El susține că de fiecare dată, atunci când apare o boală nouă, este important ca medicii să realizeze autopsia pacienților care decedează din cauza respectivei afecțiuni pentru a stabili un protocol terapeutic eficient.

„Întotdeauna, la apariția unei noi afecțiuni, pentru a stabili un protocol terapeutic eficient, se studiază modificările macro- și microscopice, imunologice, citogenetice etc. determinate de noua boală. Acest lucru a fost valabil până la apariția pandemiei COVID-19. În această pandemie, avem studii cu privire la structura noului coronavirus, avem studii epidemiologice, studii clinice etc. și aproape deloc cercetări anatomopatologice. Aceasta deoarece nu s-au efectuat necropsii. Pare cel puțin bizar ca OMS și autoritățile sanitare, printre numeroasele recomandări, au «uitat» să solicite efectuarea necropsiei la cei declarați decedați ca urmare a COVID-19”, spune medicul.

Vasile Astărăstoae mai spune că argumentele autorităților, precum că evitarea necropsiilor ar evita contaminarea medicilor sau că nu există logistică pentru autopsii, nu stau în picioare.

Mai mult, Astărăstoae susție că această decizie nu face altceva decât să alimenteze teoriile conspirației care circulă mai ales pe rețelele sociale. Printre speculațiile despre care vorbește fostul șef al Colegiului Medicilor se numără aceea conform căreia pandemia ar fi un experiment social global sau aceea potrivit căreia autoritățile încearcă să ascundă carențele din sistemul medical.

La final, Vasile Astărăstoae susține că decizia autorităților de a nu mai recomanda necropsia în cazul persoanelor decedate din cauza pandemiei de COVID-19 este o mare eroare, întrucât „s-a renunțat la o metodă științifică de fundamentare a planului de combatere a pandemiei și s-a lăsat loc teoriilor conspiraționiste”.