Ce trebuie să știe persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și s-au infectat cu varianta Delta. Valeriu Gheorghiță: ”Metodologia va fi reevaluată”

Ce trebuie să știe persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și s-au infectat cu varianta Delta. Valeriu Gheorghiță: ”Metodologia va fi reevaluată”
Publicat: 30/08/2021, 12:09
Actualizat: 30/08/2021, 14:17

Riscul ca o persoană imunizată să se infecteze este de circa 8 ori mai redus, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta a explicat ce ar trebui să facă persoanele care s-au vaccinat cu schema completă și s-au infectat cu varianta Delta.

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID și s-au infectat cu varianta Delta ar trebui să știe că virsul „moare” mai repede, iar perioada în care îl pot transmite este mai scurtă. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că este posibilă schimbarea metodologiei în cazul persoanelor vaccinate care se infectează. Astfel, perioada de izolare la domiciliu ar putea fi mai scurtă, a spus acesta, potrivit Digi24.

„Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome – poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât – și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

O persoană care are simptomatologie, chiar ușoară, și care are totuși un test rapid pozitiv, cu mare probabilitate este o persoană infectată cu SARS-CoV-2. Valeriu Gheorghiță le recomandă oamenilor să ia egătura cu medicul de familie și să se facă un test profesionist. De asemenea, se poate solicita serviciul de Ambulanță, iar testarea va fi făcută acasă. Este bine să știm data de la debutul bolii, de la primul test pozitiv, pentru că de pildă, în certificatul verde digitial, una dintre informații este legată de istoricul trecerii prin boală, care se estimează la 180 de zile de la data primului test pozitiv.

„În orice caz, când mi-am făcut un test singur, acasă, și a ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere, iar aceștia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Pacienții vaccinați cu schemă completă – o evoluție mult mai scurtă a bolii

„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede – moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate.

Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ceea ce mai știm în momentul de față este că atât persoanele vaccinate complet, cât și persoanele nevaccinate au la momentul diagnosticului o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate, este de circa 68 la sută la persoanele vaccinate cu schemă completă.

„Practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți. Deci, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a explicat Gheorghiță.

O persoană devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cât era considerată la varianta Alpha.

De asemenea, în cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?