CNCAV: „Difuzarea imaginilor cu recepția primelor doze de vaccin împotriva COVID-19 în România a generat un val de informații înșelătoare”

CNCAV: „Difuzarea imaginilor cu recepția primelor doze de vaccin împotriva COVID-19 în România a generat un val de informații înșelătoare”
Prima pRomânia, după o săptămână de vaccinări împotriva COVID-19. Care au fost reacțiile adverse apărute. Sursă foto: caracter ilustrativ/GOV.RO
Publicat: 31/12/2020, 17:20

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează că difuzarea imaginilor cu recepția primelor doze de vaccin împotriva COVID-19 în România a generat un val de informații înșelătoare, propagate pe rețelele sociale.

„Astfel, în ultimele zile ale campaniei de vaccinare au circulat postări care au pus la îndoială autenticitatea dozelor de vaccin primite de România. Motivele invocate au fost: ambalarea dozelor în cutii simple de carton, improprii pentru transportul gheții carbonice, utilizarea unui autovehiculul de transport insuficient izolat pentru a menține temperatura de -80°C și utilizarea transportului terestru în detrimentul celui aerian. Aceste informații sunt inexacte și potențial înșelătoare.

Câteva clarificări în acest sens.

În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19

În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 9750 de doze de vaccin Pfizer/ BioNTech. Condițiile speciale de depozitare și transport ale vaccinului au fost asigurate de către dispozitivele speciale de transport. Acestea sunt compuse din cutiile termoizolante, care conțin gheață carbonică și un senzor de monitorizare a temperaturii, care asigură faptul că vaccinul a fost menținut la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C. Cu alte cuvinte, dozele nu au fost transportate doar în cutii de carton. Acestea au reprezentat doar ambalajul exterior. În interiorul cutiilor de carton se află cutii termoizolante cu gheață carbonică”, se arată într-o informare a Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit sursei citate,  aceste dispozitive speciale de transport sunt independente și capabile să mențină temperatura necesară timp de 10 zile dacă nu sunt deschise.

„Cu alte cuvinte, transportul dozelor de vaccin în aceste dispozitive nu necesită un autovehicul frigorific special care să mențină temperaturile scăzute. Astfel, temperaturile cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivul special de transport, nu de către autovehicul/aeronavă.

„Alegerea metodei de transport terestru pentru prima livrare de vaccin a avut la bază o analiză ce a avut în vedere mai mulți parametri”

Conform producătorului, după transport dozele pot fi depozitate fie în congelatoare speciale cu temperaturi foarte scăzute timp de 6 luni, fie timp de 30 de zile în dispozitivele de transport, dacă se adaugă gheață carbonică la fiecare 5 zile. Ele pot fi stocate chiar și în frigiderele spitalelor la o temperatură de 2-8°C timp de 5 zile.

Alegerea metodei de transport terestru pentru prima livrare de vaccin a avut la bază o analiză ce a avut în vedere mai mulți parametri, precum: necesitatea livrării sincronizate în mai multe State Membre la o dată fixă, cantitatea limitată de cutii termoizolante pentru transport destinate unei singure locații din Statul Membru, transportul pe perioada zilelor libere de Crăciun. De asemenea, proprietățile gheții carbonice necesită pregătiri speciale pentru transportul aerian, fapt ce ar fi adus mai multă complexitate distribuției. Livrările săptămânale către România se vor efectua atât prin transport aerian, cât şi terestru. Ambele căi de transport pot fi utilizate deoarece cutiile termoizolante pentru transport sunt independente de modalitatea de transport (aerian sau terestru).

Reamintim faptul că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în acest moment, programările și vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 (persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat). Pentru a vedea care sunt etapele strategiei de vaccinare în România click aici. Până în acest moment (30 decembrie, ora 18.00), au fost vaccinate 5.666 persoane, fiind raportate 17 reacții adverse comune minore. În România, vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ ne-obligatorie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Ordin UE pentru FEMEILE din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie
Comoara din stația de autobuz. Descoperirea uluitoare valoarează milioane de euro
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
×