Coronavirus. 10 reguli de aur care te protejează de îmbolnăvirea cu noul virus din China

Coronavirus. 10 reguli de aur care te protejează de îmbolnăvirea cu noul virus din China
Publicat: 24/02/2020, 09:35

Ca în cazul oricărui alt virus, prevenția este esențială în apărarea de contaminare. Dacă sunt respectate mai multe reguli de igienă și prevenție, șansele de infectare cu coronavirus sunt mici.

Epidemia cauzată de noul coronavirus este în plină desfășurare, cu cazuri noi în aproape fiecare zi. Spre deosebire de alte țări, România ar putea fi mai expusă la apariția unei adevărate epidemii de coronavirus urmare a traficului intens spre și dinspre Italia

Cele mai importante recomandări legate de noul coronavirus au fost formulate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și prezentate la noi de Societatea Română de Microbiologie.

– Spălaţi-vă frecvent pe mâini cu apă şi săpun sau folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. De ce? Spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea frecării pe bază de alcool elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.

– Păstraţi distanţa socială
Menţine distanţa de cel puţin 1 metru între tine şi alte persoane, în special cele care tuşesc, strănut şi au febră. De ce? Atunci când cineva care este infectat cu o boală respiratorie, cum ar fi 2019-nCoV, tusea sau strănutul proiectează mici picături care conţin virusul. Dacă sunteţi prea aproape, puteţi inspira virusul.

– Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura. De ce? Mâinile ating multe suprafeţe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteţi transfera virusul de la suprafaţă la voi. Dacă aveţi febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, mergeţi din timp la medic.

Ca o precauţie generală, folosiţi măsuri generale de igienă atunci când mergeţi în pieţele de animale vii sau în pieţele cu produse de origine animală. Spălaţi-vă regulat pe mâini cu săpun şi apă potabilă după atingerea animalelor şi a produselor animale; evitaţi să atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile şi evitaţi contactul cu animale bolnave sau produse de origine animală stricate.

– Evitaţi cu stricteţe orice contact cu alte animale (de exemplu, pisici şi câini fără stăpân, rozătoare, păsări, lilieci).

– Evitaţi consumul de produse crude de origine animală Manevraţi cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea încrucişată cu alimente nereparate, conform bunelor practici de siguranţă a alimentelor.

– Respectaţi igiena respiratorie
Când tuşiţi şi strănutaţi, acoperiţi gura şi nasul cu pliul cotului sau cu un şerveţel – aruncaţi şerveţelul imediat într-un coş închis şi curăţaţi-vă mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun şi apă. De ce? Acoperirea gurii şi a nasului când tuşiţi sau strănutaţi previne răspândirea germenilor şi a virusurilor. Dacă strănutaţi sau tuşiţi în palme, puteţi contamina obiectele sau persoanele pe care le atingeţi.

– Purtarea unei măști medicale poate ajuta la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Cu toate acestea, simpla utilizare a unei astfel de măști nu garantează oprirea transmiterii infecțiilor și trebuie combinată cu alte măsuri de prevenire, inclusiv igiena mâinilor și a căilor respiratorii și evitarea unui contact strâns – distanță de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane.

OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale, evitând astfel risipa inutilă a resurselor prețioase. Aceasta înseamnă să utilizați măști numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), sunteți suspect de infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu suspiciune de infecție cu COVID-19. O infecție suspectată cu COVID-19 este legată de călătorii într-o zonă din China unde s-a raportat COVID-19 sau de contact strâns cu cineva care a călătorit din China și are simptome respiratorii.

Cine se poate îmbolnăvi de acest virus?
Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul COVID-19 pot prezenta risc de infecție. În prezent, 2019-nCoV circulă în China, unde au fost raportate cele mai multe persoane infectate. Cei infectați din alte țări sunt persoane care au călătorit recent din China sau care trăiesc sau lucrează îndeaproape cu acești călători, precum membrii familiei, colaboratorii sau personalul medical care îngrijește un pacient, înainte să știe că pacientul a fost infectat cu COVID-19.
Personalul medical care îngrijește persoane bolnave cu COVID-19 prezintă un risc mai mare și trebuie să se protejeze cu proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor. OMS monitorizează continuu epidemiologia acestui focar pentru a înțelege mai bine cum circulă virusul și modul în care oamenii se pot proteja de infecții.

Cine are cel mai mare risc să dezvolte o formă gravă a bolii?
Deși trebuie să aflăm în continuare mai multe despre modul în care COVID-19 afectează oamenii, până acum persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum diabetul și bolile de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta o formă severă.

Cum se răspândește virusul?
Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin picăturile foarte mici generate atunci când o persoană tușește sau strănută. Este important ca toată lumea să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănutați sau tușiți în pliul cotului sau folosiți un șervețel și aruncați-l imediat într-un coș închis. De asemenea, este foarte important ca oamenii să se spele pe mâini în mod regulat, fie cu o soluție pe bază de alcool, fie cu săpun și apă.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?
Nu se știe încă cât timp supraviețuiește virusul COVID-19 pe suprafețe, deși informațiile preliminare sugerează că poate supraviețui câteva ore sau mai mult. Dezinfectanții simpli pot ucide virusul, ceea ce face ca acesta să nu mai poată infecta oamenii.

Care este diferența dintre boala cauzată de 2019-nCoV, gripă și răceală?
Persoanele cu infecție cu COVID-19, gripă sau răceală prezintă de obicei simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și secreții nazale. Chiar dacă multe simptome sunt asemănătoare, ele sunt cauzate de viruși diferiți. Din cauza asemănărilor lor, poate fi dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. Acesta este motivul pentru care testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva are COVID-19. OMS recomandă persoanelor care prezintă tuse, febră și dificultăți de respirație să meargă din timp la medic.

Cât este perioada de incubație?
Perioada de incubație este perioada dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1 și 12.5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecționate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date. Pe baza informațiilor provenite de la alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubație din COVID-19 ar putea fi de până la 14 zile. OMS recomandă ca urmărirea contacților cazurilor confirmate să fie de 14 zile.

COVID-19 poate fi transmis de o persoană care nu prezintă simptome?
Înțelegerea momentului în care pacienții infectați pot răspândi virusul către alții este esențial pentru eforturile de control. Conform rapoartelor recente, este posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie infecțioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Cu toate acestea, pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea majorității virusului.

Sursa

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”