CORONAVIRUS. Ce efecte are stresul provocat de pandemie asupra sănătății noastre și ce putem face pentru a-l evita

CORONAVIRUS. Ce efecte are stresul provocat de pandemie asupra sănătății noastre și ce putem face pentru a-l evita
CORONAVIRUS. Ce efecte are stresul provocat de pandemie asupra sănătății noastre și ce putem face pentru a-l evita. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/05/2020, 13:29

Stresul constant indus de pandemia provocată de noul tip de coronavirus riscă să ne afecteze nu numai echilibrul emoțional și starea psihică, dar și întregul organism, avertizează specialiștii.

Medicul Cynthia Ackrill, de la Institutul American al Stresului, spune că organismul uman poate fi puternic afectat de expunerea continuă la stres, potrivit CNN.

„Trăim într-o mare de hormoni ai stresului în fiecare zi. Nu suntem construiți pentru o expunere constantă la aceștia”, spune Ackrill.

Nivelul cortizolului, spre exemplu, un hormon menit să ne permită funcționarea pe parcursul unei zile, este de obicei mai ridicat dimineața și scade pe parcursul zilei. Scopul hormonului este acela de a menține nivelul zahărului din sânge și să încetinească atunci când este nevoie sistemele care ne pot consuma prea multă energie.

Dar atunci când se petrece un eveniment stresant, nivelul de cortizol crește brusc și poate să rămână așa chiar și câteva ore. Dacă stresul este constant, nivelul nu va scădea, ceea ce poate duce la inflamații.

„Inflamațiile se află în spatele diabetului și bolilor de inimă. Se află în spatele bolilor autoimune. Se află în spatele astmului, alergiilor, iar lista poate continua”, spune Ackrill.

Astfel, persoanele predispuse la boli de origine inflamatorie sau cele care deja au asemenea afecțiuni, pot să se confrunte cu o agravare a stării lor din cauza stresului constant din aceste zile.

Peter Kaufmann, neurolog, spune că unele predispoziții la anumite boli, cum ar fi astmul sau bolile cardiovasculare, își fac simțită prezența mai mult în această perioadă.

„Oamenii sunt stresați zilnic și de multe ori nu au niciun control asupra acestui lucru. Exact atunci stresul are cel mai mare impact. Persoanele care au reacții fiziologice în perioadele de stres sunt de două sau chiar de trei ori mai în pericol de a muri în următorii cinci ani”, spune Kaufmann.

Cum ne afectează stresul organismul?

Stresul ne poate afecta inima, prin creșterea pulsului și a tensiunii arteriale. De asemenea, acesta crește nivelul colesterolului și trigliceridelor. Din cauza stresului intens, tensiunea arterială poate crește foarte mult și să rămână la valori ridicate dacă factorul stresant persistă. Cu toate acestea, hipertensiunea și alte boli de inimă sunt „ucigași silențioși”, astfel că mulți oameni nu realizează că se află în situații periculoase.

Mai mult, există chiar și cazuri de atac de cord provocat de stres, așa-numitul „sindrom al inimii frânte”. Acesta poate să apară în urma unui eveniment brusc și extrem de stresant, cum ar fi moartea cuiva drag.

Nu doar inima, ci și pielea, unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman, poate fi afectată de stres.

Dr. Alan Friedman, șeful secției de dermatologie de la George Washington School of Medicine and Health Sciences, spune că relația dintre minte și piele este extrem de importantă.

„Stresul agravează bolile de piele precum acneea sau psoriazisul. Poate «trezi» unele infecții virale cronice precum cele cu herpes simplex sau virusul varicelo-zosterian”, spune medicul.

Totodată, în această perioadă, tot mai mulți oameni dezvoltă dermatite de contact din cauza spălării dese pe mâini sau a utilizării echipamentelor de protecție precum măștile și mănușile.

Stresul poate afecta și sistemul respirator, provocând agravarea simptomelor în cazul celor care suferă de astm sau bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, stresul poate provoca migrene și poate înrăutăți simptomele ulcerului.

Ce putem face pentru a face față stresului din această perioadă?

Una dintre cele mai bune soluții este sportul. Mișcarea declanșează în organism un răspuns antiinflamator, îmbunătățește starea de spirit, capacitatea de concentrare și conferă o stare de bine.

De asemenea, e bine să rămânem conectați cu prietenii și familia, chiar dacă nu fizic, ca urmare a măsurilor de distanțare socială, întrucât interacțiunea cu cei dragi este o bună metodă de a mai scăpa de stres.

Și meditația poate fi o soluție pentru ameliorarea stării de tensiune, așa cum sunt și activitățile precum Tai Chi sau yoga. Și exercițiile de respirație sunt foarte utile atunci când ne confruntăm cu situații stresante.

Jane Webber, profesor la Universitatea Kean din New Jersey, ne recomandă să zâmbim. Fie că ne uităm la o comedie sau citim un banc, râsul este un bun „medicament” împotriva stresului.

„Nu uitați, nu puteți fi anxioși și să zâmbiți în același timp”, spune Webber.

Totodată, experții ne sfătuiesc să cerem ajutor de specialitate atuncii când ne simțim copleșiți. Terapia ne poate ajuta să reducem stresul atunci când este făcută cu ajutorul unui specialist.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...