CORONAVIRUS. Una dintre principalele companii farmaceutice implicate în producerea vaccinului împotriva COVID-19, acuzată de lipsă de transparență

CORONAVIRUS. Una dintre principalele companii farmaceutice implicate în producerea vaccinului împotriva COVID-19, acuzată de lipsă de transparență
Dr. Monica Pop, veste proastă în privința vaccinului împotriva Covid-19: „Dacă pentru HIV nu este nici acum vaccin și de când există boala asta...”
Publicat: 30/05/2020, 13:59

Compania farmaceutică americană Moderna, una dintre principalele companii implicate în cercetarea pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului tip de coronavirus este acuzată că ar încerca să obțină avantaje precum creșterea prețului acțiunilor sale ca urmare a acestei cercetări, dar și de „o lipsă îngrozitoare de transparență”, după ce a plasat o ofertă publică la Bursă la doar câteva ore după ce a anunțat rezultate „pozitive” ale primelor teste pe oameni.

Moderna, o companie farmaceutică din Massachusetts, a anunțat săptămâna trecută că opt pacienți vaccinați în faza 1 a studiului au dezvoltat un răspuns imunitar împotriva COVID-19, notează The Independent.

Compania, care nu este singura care testează vaccinuri împotriva COVID-19 pe oameni, a anunțat că nivelul anticorpilor prezentat de subiecți este similar cu cel al persoanelor care s-au vindecat de această boală.

Acest lucru ar putea însemna că vaccinul produs de companie oferă un anumit grad de imunitate pentru oameni, dar acest lucru nu dovedește eficiența vaccinului pe termen lung.

Studiul Moderna, care este primul astfel de experiment care să ofere rezultate la oameni, a dus la creșterea valorii de piață a companiei la 29 de miliarde de dolari în aceeași zi în care au fost prezentate rezultatele preliminare. Astfel, acțiunile companiei au ajuns la 80 de dolari, o creștere de 20%. Per total, acțiunile Moderna au ajuns să fie de patru ori mai scumpe decât erau la începutul anului.

Oamenii de știință pun la îndoială rezultatele studiului

Cu toate acestea, au apărut întrebări în legătură cu modalitatea în care compania a prezentat rezultatele studiului. Datele publicate de Moderna nu au fost încă analizate de oamenii de știință independenți.

„Este important ca în acest moment să verificăm în mod independent aceste rezultate, iar acest lucru nu pare posibil”, a declarat Ellen t’ Hoen, expert în politici de sănătate și în legislația privind drepturile de proprietate intelectuală.

Astfel, aceasta susține că rezultatele prezentate de companie ar trebui tratate cu precauție.

„Este foarte greu să fii sigur de rezultatele unui studiu dacă acestea sunt prezentate doar în cadrul unei conferințe de presă. Trebuie notat că este vorba de un studiu aflat în primă fază, care are ca scop să demonstreze că vaccinul este capabil să producă un răspuns imunitar. Abia după faza a treia vom ști dacă vaccinul previne într-adevăr COVID-19”, a explicat Stephen Evans, profesor la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Specialiștii avertizează că datele publicate de Moderna nu prezintă unele detalii extrem de importante, întrucât, dintre cei 45 de subiecți incluși în studiu, au fost publicate datele doar despre 8 dintre ei.

De asemenea, durabilitatea anticorpilor nu este nici ea foarte clară. În momentul conferinței de presă susținute de Moderna, studiul clinic se afla în ziua 43, la doar două săptămâni după ce subiecților le fusese administrată a doua doză de vaccin.

„În timp ce datele de după 40 de zile sunt de interes, este nevoie de câteva luni și nu vom ști dacă vaccinul este benefic decât după finalizarea fazei a treia a studiului”, a spus profesorul Evans.

Totodată, oamenii de știință au cerut mai multe detalii în legătură cu afirmațiile Moderna referitoare la faptul că anticorpii produși de vaccin ar fi echivalenți cu cei din plasma pacienților vindecați. Ei au făcut apel la companie să explice câți anticorpi au fost produși ca urmare a vaccinării și ce metodologie a fost utilizată pentru a face comparațiile dintre producerea de anticorpi ca urmare a vaccinării și producerea de anticorpi ca urmare a îmbolnăvirii.

O sursă apropiată acțiunilor globale de cercetare și finanțare pentru un vaccin a descris anunțul Moderna ca fiind caracterizat de „o lipsă îngrozitoare de transparență”.

„Am fost îngrozit de ceea ce am văzut. Ce au făcut ei este foarte discutabil. Au făcut publice niște date preliminare. Modul în care tratăm aceste date este foarte important din punct de vedere al credibilității. În același timp, e vorba și de o ofertă publică la Bursă. Dai un comunicat, iar acțiunile cresc, după care depui o astfel de ofertă și câștigi bani. E vorba de foarte mulți bani”, a spus sursa citată.

Moderna a refuzat să comenteze până în prezent acuzațiile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers