Criza coronavirusului în România. Cum se pregătește Spitalul Colentina pentru a primi un număr mare de pacienți infectați cu COVID-19 (EXCLUSIV)

Criza coronavirusului în România. Cum se pregătește Spitalul Colentina pentru a primi un număr mare de pacienți infectați cu COVID-19 (EXCLUSIV)
Publicat: 25/03/2020, 16:46
Actualizat: 25/03/2020, 16:47

Tedros Adhanom Ghebreyesus – directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății – a declarat că este observată o ”accelerare” a crizei coronavirusului la nivel mondial. Potrivit ultimelor informații făcute publice de OMS, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns, acum, la 394,828. A fost de nevoie de doar 67 de zile de la primul caz raportat de infecție cu noul coronavirus pentru a se ajunge la 100.000 de cazuri, 11 zile pentru a doua sută de mii şi doar patru zile pentru a treia sută de mii de cazuri confirmate.

 România se află ”prinsă” în acest lanț al infectării cu inamicul nevăzut despre care Raed Arafat spunea că nu are gust sau miros, însă rămâne letal, iar personalul medical este în prima linie. Din păcate, evenimentele se precipită – din punct de vedere medical – și la noi în țară, astăzi fiind înregistrat cel de-al optulea deces provocat de COVID-19. Spitalul Colentina – condus de dr. Remus Mihalcea – a devenit spital-suport pentru Institutul „Matei Balş” în tratarea cazurilor de infecție cu coronavirus, fiind încă un ”bastion” pe harta medicală a unităților sanitare aflate în fața unui prelungit asediu lansat de noul coronavirus, iar Gândul.ro vă prezintă, în exclusivitate, ultimele informații referitoare la modul în care spitalul este pregătit să facă față unui scenariu în care numărul pacienților infectați va fi din ce în ce mai mare.

Personalul medical a fost instruit de specialiști în boli infecțioase de la Institutul Matei Balș

În urma solicitării Gândul.ro, reprezentații Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) ne-au declarat că Spitalul Colentina se află într-o perioadă de pregătire pentru a primi pacienți infectați cu noul coronavirus.  Personalul medical a fost instruit de specialiști în boli infecțioase ai Institutului ”Matei Balș”, iar în ceea ce privește suplimentarea aparaturii medicale necesare achizițiile sunt în curs, acest proces fiind, de altfel, unul permanent.

Gândul.ro – Care sunt nevoile Spitalului Colentina, la nivel logistic, în această perioadă de criză?

În acest moment, Spitalul Clinic Colentina, declarat spital-suport  pentru perioada pandemiei cu SARS – CoV2, destinat pacienților infectați cu noul Coronavirus care au și alte patologii medico-chirurgicale, se află într-o perioadă de pregătire pentru a primi pacienți.

Conducerea Spitalului Colentina s-a mobilizat prompt și exemplar pentru a se asigura că actul medical se va desfășura, în aceste condiții deosebite, în deplină siguranță, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. În acest sens, s-a acționat pentru realizarea circuitelor epidemiologice de siguranță, astfel încât să se asigure respectarea procedurilor şi protocoalelor medicale în managementul noului virus, iar personalul medical a fost instruit de specialiști în boli infecțioase de la Institutul Matei Balș. De asemenea, s-au trasat căi de acces speciale de decontaminare, de neutralizare a probelor biologice, de dezinfecție.

În ceea ce privește suplimentarea aparaturii medicale necesară în noile condiții, conducerea Spitalului Clinic Colentina s-a adresat Ministerului Sănătății, achizițiile fiind în curs. Pe lângă finanțarea de la minister, Primăria Municipiului București, prin ASSMB, va participa, din  bugetul propriu, cu 10% din suma totală. Totodată, s-au făcut demersuri și s-a reușit achiziționarea de echipamente medicale speciale necesare în astfel de situații – combinezoane, mănuși, ochelari de protecție. Procesul de achiziție se desfășoară permanent pentru ca personalul medical să fie protejat și pentru a putea lucra în condiții de siguranță.

Conducerea Spitalului Colentina: ”Solidaritatea societății civile în aceste zile este vitală. Companii și persoane fizice au făcut donații”

Gândul.ro – Se pot face donații către spital? Dacă da, care este modalitatea? Au existat companii sau oameni de afaceri care s-au implicat deja și au oferit sprijin financiar pentru Spitalul Colentina?

În ultima perioadă, Spitalul Clinic Colentina a primit multe mesaje de încurajare și multe persoane, dar și companii, și-au arătat disponibilitatea de a se alia în lupta împotriva pandemiei. Conducerea spitalului, deși beneficiază permanent de susținerea autorităților, consideră că solidaritatea societății civile în aceste zile este vitală, deoarece este o perioadă de mari transformări, de schimbare a priorităților și de angajare deplină, o perioadă în care fiecare ajutor este bine-venit.

 Mai multe societăți au oferit până la acest moment donații constând în produse alimentare și apă. Alte companii, dar și persoane fizice, și-au manifestat intenția de a dona anumite sume de bani. Spitalul Colentina a pus la dispoziția acestora datele necesare pentru donații (inclusiv pe pagina de facebook a spitalului), banii urmând a fi folosiți, în exclusivitate, pentru tratarea pacienților infectați cu noul Coronavirus și pentru activități de prevenție a răspândirii virusului.

 Totodată, Spitalul Colentina a primit oferte pentru suport de hrană pentru cadrele medicale, apă și materiale sanitare. Modalitatea cea mai eficientă pentru a face donații este aceea de a contacta direct spitalul, pentru a afla în mod nemijlocit care sunt nevoile la momentul respectiv.

 ”Îngrijorarea este firească pentru oricine. Personalul medical al spitalului va fi asigurat cu protecția esențială”

Gândul.ro – Care este starea de spirit a cadrelor medicale de la Spitalul Colentina în tot acest context medical dificil provocat de COVID-19?

Starea de spirit a cadrelor medicale în acest context este una bună, chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, iar îngrijorarea este firească pentru oricine. De aceea, s-a acordat o atenție deosebită procesului de instructaj al cadrelor medicale, acesta fiind riguros și precis. În plus, se fac toate eforturile pentru ca personalul medical să fie asigurat cu echipamentele medicale de protecție esențiale.

De asemenea, Primăria Municipiului București va veni, ca de obicei, în sprijinul cadrelor medicale asigurându-le locuri de cazare în perioada de auto-izolare, în situația în care acestea aleg să nu se întoarcă la domiciliu pentru a-și proteja familia, au transmis reprezentanții ASSMB, în exclusivitate, pentru Gândul.ro.

Medicii Spitalului Colentina: ”Noi suntem la datorie”

Pe pagina de socializare a Spitalului Colentina a fost postat și un mesaj prin care medicii transmit să se află la datorie și sunt pregătiți pentru parioada care urmează. Dat fiind faptul că foarte mulți oameni – sau companii – și-au exprimat disponibilitatea de a face donații către spital, reprezentanții unității sanitare au publicat și modalitatea prin care ajutoarele finaciare pot fi oferite.

”Noi suntem la datorie și ne pregătim pentru perioada care va urma! În ultimele zile am primit foarte multe mesaje de încurajare și mulți și-au arătat disponibilitatea de a ni se alătura în lupta împotriva pandemiei cu care ne confruntăm în prezent. Deși avem permanent susținerea autorităților, a fi solidari în aceste zile este vital. Este o perioadă de mari transformări, de schimbare a priorităților și de angajare deplină, o perioadă în care fiecare ajutor este bine-venit. Apreciem fiecare gest de solidaritate ce vine dinspre societatea civilă. Deoarece mai multe societăți ne-au propus să ne ofere susținere financiară, le punem la dispoziție datele necesare pentru donații pentru #SpitalulClinicColentina. Banii vor fi folosiți în exclusivitate pentru tratarea pacienților infectați cu noul Coronavirus și pentru activități de prevenție a răspândirii virusului.

– Contul de venituri pentru #donații: RO21TREZ70221F370100XXXX

– Cod de înregistrare fiscală: 4283929

– Detalii: ajutor bolnavi #Covid-19

Vă #mulțumim pentru susținere!”, este mesajul postat pe pagina de socializare a Spitalului Colentina.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun