„Dacă cineva mai are vreo îndoială că nu vom avea un alt val, se înşeală amarnic.” Mesajul lui Emil Boc pentru cei care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19

Publicat: 23/12/2021, 12:50

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj dur celor care refuză, chiar și după atâtea dovezi științificie, să se vaccineze împotriva COVID-19 și îui avertizează: „La sărbătorile care vor urma, la masa veți pune mai puține farfurii”, a declarat Boc.

Emil Boc a reiterat, miercuri, apelul adresat tuturor locuitorilor municipiulu să se vaccineze, pentru a fi fortifcați înaintea unui noi val al pandemiei de COVID-19.

„Pentru viitor, scurt: eu, personal, și cred că și instituția pe care o reprezint, pentru că procentulde vaccinare a depășit 80, 80 și ceva la sută în primărie demult, sunt de aceeași părere că pe moment, până când știința va veni cu alte descoperiro, singura cale pentru a salva viața, pentru a evita aglomerarea spitalelor este vaccinarea, toate analizele arată că peste 90% dintre decese au fost în rândul persoanelor nevaccinate, arată că persoanele vaccinate nu sunt ferite de riscul infectării, dar sunt protejate din perspectiva salvării vieții și ajungerii la terapie intensivă”, s spus primarul Emil Boc, în debutul ședinței de mircuri a Consiliului Local Cluj-Napoca.

„Este dur şi destul de neplăcut ce spun, dar asta e realitatea crudă”

Potrivit prezentării edilului-șef, 1,26 la mie era, pe 21 decembrie, rata incidenței COVID-19, îm scădere, în Cluj-Napoca, localitatea cu cea mai mare rată de vaccinare din țară, peste 60%. Astfel, Emil Boc a afirmat că este posibil ca cei care refuză acum să se imunizeze să pună mai puține farfurii la masa de familie de la următoarele sărbători.

„Ca să simplific, vaccinul, dacă mai sunt unii care se îndoiesc cî poate să ajute sau cei care cred că nu există COVID-19, vaccinul are marele merit de a salva viața și de a evita aglomerarea din spitale. (…) Prin vaccinare vom avea grijă că la masa de Crăciun de anul viitor să avem același număr de persoane, cu același număr de farfurii la masă. Dacă nu, la sărbătorile următoare, din nefericire, s-ar putea să avem cu o farfurie mai puțin la masa de Crăciun sau, Doamne Ferește, cu mai multe. Este dur şi destul de neplăcut ce spun, dar asta e realitatea crudă. Pentru că acum eu nu mă mai bazez pe supoziții, ci pe date științifice și pe analize riguroase pe care sepcialiștii le-au oferit și azi sunt validate de toată comunitatea științifică internațională”, a afirmat Emil Boc.

„Mesajul meu este în continuare de a recomanda tuturor vaccinarea şi de a ne implica și noi la nivelul nostru local prin tot ceea ce putem să susţinem acest proces, astfel încât valul care se preconizează a fi, pentru că dacă cineva mai are vreo îndoială că nu vom avea un alt val, se înşeală amarnic”, a adăugat primarul.

„Din nefericire plătim stabilitatea de azi cu foarte multe vieți peridute în valul anterior, când acel val ne-a găsit cu o populație cu un grad redus de vaccinare, iar numărul de decese a fost foarte mare. Să îmvățăm din această lecție a trecutului, când am plătit cu viața și să ne vaccinăm din timp pentru a diminua impactul valului care inevitabil va ajunge și la noi luni următoare, dar e important să ne găsească fortificați, să ne găsească pregătiți din perspectiva vaccinării”, a conchis primarul municipiului Cluj-Napoca. El a anunțat că, în acest context, a decis să nu organizeze concert de Revelion în centrul orașului, chiar dacă legea permite, ci doar focuri de artificii, din două – trei locuri, decât dacă se va impune certificatul de vaccinare, cum e și la târgul de Crăciun, explicând de ce nu consideră că este o discriminare.

Datele oficiale arată că în județul Cluj, de la debutul pandemiei, până miercuri, 22 decembrie, au fost întregistrate 89.149 de cazuri, pe locul 2 în țară, după Capitală, iar incidența era de 1,02 la mie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase