Datele legate de testarea și vaccinarea COVID-19, mărul discordiei dintre autorități: „Vom ajunge la un milion de cazuri COVID-19 la începutul lunii viitoare” (EXCLUSIV)

Datele legate de testarea și vaccinarea COVID-19, mărul discordiei dintre autorități: „Vom ajunge la un milion de cazuri COVID-19 la începutul lunii viitoare” (EXCLUSIV)
Publicat: 10/03/2021, 17:32
Actualizat: 10/03/2021, 19:19

Publicarea de către Ministerul Sănătăţii a datelor legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare județ i-a nemulțumit pe mulți dintre oficiali. Experții în sănătate spun, în schimb, că transparentizarea cifrelor în ceea ce privește vaccinarea și testarea populației este un proces important: „Nu cred că există o mușamalizare a datelor, ci este descurajată colectarea lor. Ne asumăm riscuri mai mari menținând județe întregi în scenariul verde, iar testarea în sine va rămâne o piatră de încercare”, explică pentru GÂNDUL.RO cercetătorul Octavian Jurma, epidemiologul care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei.

Premierul Florin Cîțu declara că va trimite corpul de control al Guvernului cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății, după ce săptămâna trecută instituția condusă de Vlad Voiculescu a publicat pe 4 martie, în premieră, datele legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare jude.

Datele legate de testările COVID, mărul discordiei dintre autorități

La rândul său, cordonatorul campaniei de vaccinare Valergiu Gheorghiță afirma, marți, că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare.

Totodată, medicul Gheorghiță susține, că în opinia sa, aceste date trebuie validate ”înainte de a fi puse în mediul online” pentru că pot fi „erori de selectare” în centrele de vaccinare șo pot apărea ”interpretări eronate”.

În schimb, ministrul de Interne, Lucian Bode, declara la TVR că în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor: „Nu mi se pare normal să dăm publicității”, spune ministrul Bode.

Spre exemplu, DSP Vrancea anunța că a făcut 1.118 teste pentru COVID-19 în ultima săptămână, după ce datele publicate joi seara de Ministerul Sănătății arătau că județul a făcut sub 30 de teste în trei zile. Datele pot fi consultate aici.

Jurma: „Ministerul Sănătății a început un proiect foarte important de transparentizare”

A devenit foarte clar încă din luna noiembrie că România, ca strategie în privința pandemiei, se va axa exclusiv pe vaccinare și că orice altă tentativă de a solicita măsuri suplimentare va fi ignorată sau chiar negată. A devenit evident atât în România cât și în alte părți că pandemia are două componente: una biologică, văzută în spitale prin răspândirea virusului și prin infectare pe cale genetică și o altă cale prin care pandemia se extinde și reușește să ne învingă măsurile de apărare, una câte una, este această infodemie. Această comunicare, această poziționare de parte scepticilor și negaționiștilor este una sfidătoare, ținând cont că s-a acceptat doar interzicerea circulației până la ora 22, iar celelalte măsuri precum închiderea mall-urilor în weekend nu. Ministerul Sănătății a început un proiect foarte important de transparentizare. Acest demers a fost important și din punct de vedere al câștigării încrederii. În ciuda acestor minorități de negaționiști și sceptici sunt foarte mulți oameni responsabili”, spune epidemiologul Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

Jurma: „Pandemia a fost politizată”

În opinia epidemiologului, comunicarea pe perioada pandemiei a fost una politizată: „A devenit evident că pandemia este politizată încă dinainte de alegeri. Pandemia a fost politizată imediat după relaxarea din luna mai. Din acel moment în numele Guvernului au comunicat doar politicienii. Singurul a fost domnul Raed Arafat care, de obicei, vine cu „veștile proaste” pentru că are un impact negativ. Este scos în față pentru a „încasa” loviturile negative de imagine tocmai pentru că nu este afiliat politic, dar în același timp este subordonat Guvernului”, mai spune epidemiologul Octavian Jurma.

Jurma: „Vom ajunge la un milion de cazuri COVID-19 la începutul lunii viitoare”

Premierul Florin Cîțu spune că au existat propuneri pentru introducerea mai multor noi restricții, printre care închiderea mall-urilor în weekend, pe care însă nu le-a acceptat. El susține că singura măsură care va fi luată vizează interzicerea circulaţiei după ora 22.00, în loc de ora 23.00, cum este acum.

„E destul de riscant să îți asumi rolul acesta de ”medic-șef” al țării. În situația în care suntem deja în săptămâna a treia de la debutul valului trei. Problema cu aceste valuri pe care mulți nu o înteleg este că o creștere exponențială pare  subestimată față de așteptările noastre, însă în cele mai multe cazuri, 80% din volumul cazuri se vor acumula și cu valul doi în ultimele 20% din interval. Am avut acea perioadă în care s-a dublat într-o lună de la 250 la 500 de mii. Odată ce intrăm în această rată de dublare și o să trecem pragul de un milion de cazuri în România, probabil la începutul lunii viitoare, cu spitalele în situația în care sunt, cu semnalele de alarmă pe care le trag medicii, avem acum o situație în care nimeni nu-i mai ascultă nici pe medici pentru că sunt contraziși de autorități”, mai spune epidemiologul.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA