De ce nu plătesc despăgubiri asiguratorii în cazul deceselor COVID-19. Avocat: Ce răspuns i-a dat o companie unei văduve

De ce nu plătesc despăgubiri asiguratorii în cazul deceselor COVID-19. Avocat: Ce răspuns i-a dat o companie unei văduve
Imagine: Shutterstock
Publicat: 21/09/2021, 12:06

Urmașii unui titular al unei polițe facultative de asigurare de viață nu vor fi despăgubuți de firmele de asigurări în cazul în care cauza morții este infecția cu virusul SARS-CoV-2, atenționează avocatul Adrian Cuculis.

Polițele de asigurare de viață pot fi încheiate la mai multe firme de asigurări, iar cotizația pe lună diferă, în funcție de pachetul ales. Totuși, este vorba despre o sumă pe care persoanele fizice trebuie să o plătească lunar, în ideea de a avea bani în cazul unor evenimente tragice. Chiar și așa, cei care doresc să încheie o astfel de poliță trebuie să fie atenți la clauze, deoarece nu toate evenimentele nefericite sunt despăgubite.

De exemplu, pe vreme de pandemie, decesul celui asigurat nu este despăgubit.

Câți români au murit de COVID-19 de la începutul pandemiei

De la începutul pandemiei și până acum, 1.152.052 au fost infectați cu SARS-COV-2, iar 35.592 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat, arată datele oficiale.

Firmele de asigurări nu îi despăgubesc, însă, pe urmașii celor decedați în urma infecției cu SARS-CoV-2, arată avocatul Adrian Cuculis

„Familiile celor morti de COVID-19 nu sunt despagubite de către firmele de asigurări. Clauze de excludere pentru pandemiile decretate. Astfel, familiile celor ce au murit de COVID-19, cu credite la bănci, nu mai sunt despăgubite de către asiguratori în urma morții debitorilor, dacă pe certificatele constatatoare de deces apare COVID-19 (…)”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Drept exemplu, avocatul a trimis GÂNDUL o copie a unui răspuns dat de o companie de asigurări văduvei unui pacient COVID-19 care a decedat la începutul acestui an.

De ce nu plătesc despăgubiri asiguratorii în caz de deces COVID-19

„Conform certificatului constatator al decesului depus la dosar, reiese că numitul (…) a decedat la data de 23.01.2021, iar boala sau afecțiunea care a provocat direct decesul este «Pneumonia virală post infecție SARS-CoV-2. Insuficiență respiratorie severă». (…) decesul pacientului fiind determinat de infecția cu virusul SARS-CoV-2, forma critică cu pneomonie virală și insuficiență respiratorie severă, ce a necesitat ventilație mecanică, pe fondul unor comorbidități asociate (obezitate, HTA, dislipidemie). Prin urmare, din aspectele de mai sus rezultă că decesului numitului (…) este urmarea infecției cu virus SARS-CoV-2”, constată asiguratorul în răspunsul dat văduvei.

Firma de asigurare a anunțat-o pe femeie că nu o va despăgubi pentru decesul soțului ei.

„Conform condițiilor de asigurare în baza cărora a fost emisă polița (…) punctul 41 lit. s) din asigurare nu se despăgubește. « ASIROM nu plătește suma asiguratî dacă evenimentul asigurat a fost prilejuit de boli declarate oficial de organele competente ca epidemii sau pandemii ori boli infecțioase». Având în vedere cele de mai sus, cu regret vă comunicăm că cererea dvs. nu se poate soluționa favorabil întrucât cauza decesului asiguratului se încadrează în excluderile contractuale, infecția cu SARS-CoV-2 fiind declarată oficial de către organele competente (Organizația Mondială a Sănătății) pandemie”, se mai arată în documentul citat.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Profeția teribilă pentru România, chiar de la oficiali. Ce se va întâmpla în curând va...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021